Vinnarfrukost!


Jag vet inte varför den får heta "Vinnarfrukost", antagligen för att det var den godaste frukosten jag har ätit på länge!! Mmmm =)

Häromdagen när jag satt och kikade runt på bloggar hittade jag ett recept på ett snabbakat mandelbröd baserat på havregrynsgröt. Tyckte det var lite kul och annorlunda och bestämde mig för att testa det idag :) Mandelbrödet är kryddat med (förutom mandlar^^) honung och kanel, goaste kombon! :) Man kan göra antingen tekakor eller bullar, jag plattade ut mina så de blev mer som tekakor som man inte behöver dela.

Receptet på brödet hittar ni här!







På mandelbrödet hade jag en halv mosad avokado och ett kokt ägg! Till det en fruktsallad på japanpäron, persika (från Lalos farmors trädgård) och plommon, och sen juice och kaffe förstås:) 
Mackan blev SÅ god!! Med några skivor gravad lax vore det den perfekta lunchmackan! :)

Enjoy;)

H

 

Dag 88 - Valborg!


Heeej!
Det är lördag, jag har sovit jättegott och nu sitter jag i sängen och känner hur ryggslut, lår och vader riktigt värker efter gårdagens joggingtur! Idag ska jag vila från joggingen :) Så skönt med lördag!! Eller hur?! Vet inte vad vi ska göra idag, men det blir säkerligen någit kul =)

Jag tror dock inte att vi ska fira valborg!:/ För visst är väl valborg idag? Haha. En annan mysig högtid som jag älskar, jag önskar mina nära och kära där hemma en underbarkväll! ♥ Men håll i brottbypyromanerna!! (Morfar, farfar och pappa) ;)

Är sugen på att baka bröd.... Blir alltid det på lördagar eftersom man har mer tid att fixa en annorlunda frukost än den man äter i veckorna...:)

Enjoy;)

H


Dagens lunch...


... blev sparrissoppa (från Sverige!!), 2 miniempanadas de marisco och sallad =)



Mmmmm:)

Enjoy;)

H


La Nana :)


En sak som är väldigt vanligt här i Chile (speciellt i storstäder som Santiago) är att man har en "nana", en hemhjälp med andra ord. Det finns olika varianter av detta, en del har sin nana som inneboende heltid, hos andra jobbar hon vanliga "kontorstider" och i vissa fall kommer hon en dag i veckan. I Marcela och Julios fall kommer la señora Sonya (inte säker på stavningen) till hemmet på torsdageftermiddagar för att tvätta, diska, städa och laga mat. Jag kommer ihåg min första vecka här i Chile, när Marcela sa till mig "juste! i morrn kommer la nana, men hon är jättesnäll!". Jag typ "ehhhhh ,,,, vem?!" Hahaha.

Jag tror att det finns flera anledningar till det här med "nana" i Chile. För det första så finns det ett otroligt stort behov av det! När en kvinna får barn till exempel så får hon endast vara mammaledig i 3 månader, sen måste hon tillbaks till jobbet, pappan har 5 dagar... Sen har jag ju berättat tidigare om vad de har för arbetstider här :P En annan anledning är att det finns ett stort utbud av nanas som kan tillgodose detta behov. Det är nämligen så att en stor majoritet av alla nanas här är från Peru. Jag ska inte uttala mig om den absoluta orsaken till det men vad jag har förstått så är det väldigt många peruaner som invandrar till Chile, för att arbeta och sen kunna skicka pengarna till sina familjer i Peru. Såå, det är liksom inte dyrt att ha en nana! Och eftersom många är i behov av den tjänsten de erbjuder, så gör hela "nanagrejen" båda parter nöjda på något sätt =)

Sonya, som kommer hem till oss på torsdagar, är dock inte från Peru utan chilena. Hon är världens goaste människa och en riktig farmor/mormor-typ. Varje gång vi ses så säger hon "Hoooooola como esta mi reina?" (Heeej, hur mår min drottning?), haha, så söt. Hon är alltid glad, trevlig, tacksam och en allmänt GOD människa. Hon har dock en väldigt tragisk bakgrund.. Hon blev bortgift som 14-åring till en man som misshandlade henne, han var alcholist och plötsligt en dag drog han, sen gifte hon om sig med en man som hon älskade jättemycket, sen dog han och till råga på det så dog även en av hennes 3 söner... Att hon håller huvudet högt och är en sån himla god människa trots allt hon har varit med om gör henne enormt inspirerande tycker jag.



Sonya i egen hög person =)

Igår gjorde hon empanadas de mariscos al horno, skaldjursempanadas i ugn =) MUMS!

Enjoy;)

H


Dag 87 - Brittiskt bröllop!!


Temp. morgon: 6°C
Temp. dag: 20°C


God moooooorgon :)

Idag känner jag mig riktigt utvilad!! Kom nämligen i säng riktigt tidigt igår. Typ vid kvart över 10 satte jag mig i sängen för att måla naglarna och läsa min skvallerblaska ♥ (vilken jag läser långsamt och noggrannt ord för ord) ;) Vid 11 tiden släkte jag lampan och då hade jag 8 timmars härlig sömn framför mig tills klockan ringde =)

Idag är ju faktiskt en ganska så speciell dag. Det är ju nämligen det kungliga brittiska bröllopet!! De sänder live här i Chile med så jag kollade på TV i morse. Spännande :) Dock så har de tystat ner de engelska rösterna och ersatt dom med spansktalande röster^^ Typiskt....



Ska försöka koppla upp mig och se det live på datorn nu lite medan jag jobbar;)

Enjoy;)

H




Sverigepaket número 2!


Jag blev riktigt överraskad igår när jag fick paket från Sverige,,, men jag måste nog säga att jag blev ändå lite mer överraskad idag när jag fick Sverigepaket numer 2!!

Jag hade varit hemma på lunch och skulle bege mig tillbaks mot praktiken när jag för andra dagen i rad blev stoppad i receptionen. "Señorita, más regalitos!" (Fröken, mera presenter!) Och jag : "Nääääääääääää?!" Hahahaha :D Tycker det har blivit en väldigt trevlig lunchrutin ;)

Tack tack tack underbara fina moster och kusiner i Nypan! ♥



Ett kort, supersnygga örhängen, ett träägg och godis! Ska göra mig en liten blandad påse av allt godis jag har fått och ta med mig i morrn när jag ska på bio och se "terremotofilmen" med Julio, Marcela och några fler. Resten ska jag hälla upp i en skål och bjuda mina chilenska vänner på =) (Godiset hemma e STÖRT mycket godare än här...ska försöka övertyga de om det;) )

Enjoy;)

H


Den som vägrar ge upp...


...lyckas till slut! ;)



Enjoy;)

H


Dag 86 - Höstruggigt!

Temp. morgon: 8°C
Temp. dag: 18°C

Behöver jag ens säga att jag satt och läste svensk skvallerblaska igårkväll och sen somnade sött som ett litet barn och sov med ett leende på läpparna hela natten? Nej, jag tänkte väl det ;)

Idag är det lite ruggigt här i Chile. Mulet och grått,, ni vet sådär så man blir trött och gäspig bara av vädret? Förhoppningsvis spricker det upp fram mot lunch =)
Tycker i och för sig att hösten är en ganska mysig årstid... Man kan tappa upp ett bad, tända ljus och mysa under en filt med gott samvete... Problemet är väl bara att det är april nu och min hjärna är typ inställd på något annat..? Haha :)

Igår var en fin dag (inte bara pga paketet utan även för att solen sken och gjorde alla rödorangea träd ännu vackrare). Här har ni några bilder:)







Enjoy;)

H


Paket från Sverige!!!!! <3


Idag när jag kom hem för att äta lunch så stoppade de mig i receptionen och sa att jag hade fått post! "Va?! Till mig??" Jajamensan, ett stort fint paket, adresserat till mig från familjen där hemma!! ♥ Tror ni jag kutade upp för att öppna det eller?!

Satte mig på golvet i mitt rum och öppnade det fina gröna paketet med samma leende som småbarnen har på julaftonen!:) Innehållet var helt underbart.. Knäckebröd, läkerol, godisbilar, skvallerblaskor, en ram med bilder på mig och Sofie och Olympus, varmakoppen, kronjäst, ett kort från farmor och farfar, påskpynt och ett USB-minne! När jag läste kortet och kollade på bilderna kunde jag inte hålla tårarna borta längre utan föll i gråt, dels för att jag längtar så himla mycket efter alla er där hemma men mest av allt av glädje =)

När jag kom tillbaks till jobbet skyndade jag mig in på skype ÖVERLYCKLIG för att prata med Mami, "JAG HAR FÅTT PAKEEEET!!". Sen hörde jag pappas röst i bakgrunden "Har du kollat på innehållet på USB-minnet?" "VADÅ INNEHÅLL?" Hahahaha, dumma jag som trodde att USB-minnet var något jag behövde bara, haha!! DAAH?! Kopplade snabbt in det i datorn och vad fanns där? Jo, världen världens världens finaste film som de har klippt ihop där hemma åt mig!♥
Kollade såklart på den på direkten. Alla där hemma, Maya, Olympus, grannarna, Hannsingen och Lottie, farmor farfar mormor morfar, huset, mitt rum...! Åååå! Började såklart grina igen så alla här runt omkring undrade vad som hände, haha. "Llegó un paquete de Sueciaa!!!" hahaha!











Finns inte ord för att beskriva hur glad jag är och hur mycket det här betyder för mig! Tacktacktacktack!! Ni är bäst och jag älskar er så himla mycket!♥ Saknar er så det gör ont i hjärtat, snart kommer jag hem!!♥

Enjoy;)

H


Dag 85 - Helt enkelt!


Temp. morgon 9°C
Temp. dag 21°C

(Funderar på att börja skriva in den dagliga temperaturen i mina inlägg, vad tycker ni?)

Idag var titelfantasin sämre än vanligt. Så "Dag 85" får helt enkelt vara en "Dag 85", inte illa det heller! ;)

Gårdagens magknip gick över ungefär samtidigt som jag lättade från jobbet. Tog som sagt en sväng förbi supermercado, när jag kom hem fixade jag diskberget i köket och sen gav jag mig ut på en powerwalk i lite mer än en timme. Det blir mörkt ganska snabbt här nu, (eller, det beror på vad man jämför med...^^) men vid halv 8 har solen nästan gått ner helt och då blir det även kyligt. Så man får tänka sig för innan man går ut så man har ordentligt med kläder på sig.
Jag och Julio hjälptes åt att förbereda middagen igår. Jag fixade kycklingfilé i ugn täckt med skivad tomat och requeson ("keso") och Julio gjorde riset med riven morot, lök och kryddor i. Är det något jag har lärt mig om mig själv sen jag kom till Chile så är det att jag är SÄMST på att koka ris! Jag vette fan vad jag gör för något men det blir då aldrig bra! Kanske har blivit lite bortskämd med våran riskokarmaskin där hemma..? ;)

Kom i säng vid 11 halv 12 (ganska tidigt med andra ord) somnade som ett litet barn och sov gooooott hela natten. Vaknade upp, utan magknip, och är nu redo för en ny dag i Chiles huvudstad!



En "höstig" Chilebild, tagen i Viña för några dagar sen :)

Enjoy;)

H



Magknip...


Har haft lite småont i magen hela dagen.. I morse var det riktigt illa, men det var nog mest för att jag sov så dåligt och var så orolig inför hur det skulle gå på ministeriet.. Men det gick ju bra =) Och då kändes det lite bättre, men det har suttit i lite grann hela eftermiddagen...

Nu ska jag snart gå hem från jobbet, det blir en tur till supermercado och sen ut på en rask prommis för att rensa tankarna lite.



En Viña bild :)

Enjoy;)

H


Dag 84 - Visum fixat!


Heej!
Vet ni? Jag känner mig helt utmattad!! Ska berätta varför...

Eftersom jag fick avslag när jag ansökte om visum innan jag åkte till Chile så är jag här på ett turistvisum som gäller i 3 månader. Detta innebär alltså att jag måste förlänga turistvisumet ELLER korsa landsgränsen när dessa 3 månader är över. Jag flög in i landet 2 februari så mitt visum går alltså ut på måndag nästa vecka. Jag hade då tänkt lösa detta med en resa över till Mendoza, Argentina, en helg tillsammans med Jossan (som också måste förlänga/förnya sitt visum) och hennes kille. Det kan ju vara en kul grej att passa på att gör en resa liksom! :)
I alla fall. Redan från början har den här resan varit lite problematisk.. Först skulle vi åka till Buenos Aires under påskhelgen, sen blev det mendoza veckan efter påsk (vilket i sig är en stor risk eftersom det verkligen är SISTA helgen innan visumet går ut),,, sen att hitta hostel/hotell.. Ja, det har varit rörigt!!
Under hela påskhelgen i Viña gick jag runt med en konstig orolig känsla av att något var på tok med den här resan! Jag kunde inte sätta fingret på vad, bara att något skulle hända eller att något helt enkelt inte stod rätt till! Igår morse kände jag mig riktigt illa till mods över den här grejen men försökte intala mig själv att jag bara var fånig.
Men sen! Då får jag ett meddelande av Jossan att hennes kille helt plötsligt blivit jättesjuk (de trodde först det var körtelfeber men det visade sig vara något annat) och att resan nu stod på spel. Tanken hade ju varit att vi skulle åka alla tre i Tomas bil. Så nu var alternativet att hastigt köpa bussbiljetter eller att gå till ministeriet och försöka förlänga visumet. Direkt när jag fick veta detta kände jag att "Jag åker INTE till Mendoza, jag går till ministeriet istället för att fixa mitt visum". Och så fick det bli! Först var jag lite velig och fick dåligt samvete för att jag ställde in resan,, men samtidigt så har jag sån ENORM respekt för den där magkänslan jag gick med i helgen, den betydde verkligen något och jag blev ärligt talat vettskrämd när det visade sig att den hade rätt!! VETTSKRÄMD!

Så den här förmiddagen har jag och Jossan spenderat på El ministerio de extranjería. Var nervösa för att det skulle bli problem eftersom vi var ute i sista minuten men det visade sig inte vara någon fara. Kan glatt meddela att jag är legal turist fram till augusti 2011!! :D



Nu har jag den lilla papperslappen som visar att jag får vara här =)




Marcela ritade en karta åt mig så jag skulle hitta rätt i morse, hihi :) Lyckades gå fel 3 gånger i alla fall men till slut kom jag fram ;)


Enjoy;)

H

 

Dag 83 - Måndag...


Heej,
känner mig seg och rätt otaggad idag. Det är kallt (nu på morgonen) och jag längtar hem till alla där hemma! :/

Piggar upp dagen med en färgglad bild från i helgen =)



Enjoy;)

H


Dag 82- Back in Santiago


Heej på er!
Efter en kul påskhelg i Viña del mar och Valparaiso har jag nu kommit tillbaks till storstaden. Idag har jag inte gjort så mycket, tagit mig "hemåt", joggat och suttit och snackat med Julio och Marcela som kom hem från sin USA-resa idag. Det är så JÄVLA bruna och jag är sjukt avis!!

Här kommer 2 bilder från helgen! Båda från den regniga men roliga fredagen:D Bilduppladdningen gav upp efter dessa 2, lägger upp fler i morrn xD





Enjoy;)

H




Dag 81 - Paskafton


Jag vet inte riktigt om mina rubriker den har helgen ar sarskilt relevanta? Nog for att det ar paskafton men jag kan inte riktigt pasta att det jag gor pa dagarna ar sarskilt paskigt.. hahaha.
Ni vet val att nar jag kommer hem sa maste jag ta ikapp allt det har? Det blir paskbord OCH midsommarafton i augusti, just so you know ;)

Idag nar jag vaknade och kollade pa klockan sa stod det 11.34! Det ar liksom mitt arsbasta! Jag antar att jag behovde somn efter gardagens dans :) Vi akte namligen till Valparaiso och festade igar. Tre piscocola och dans all night long. Kom hem vid 5 ungefar, vilket ar valdigt tidigt har i Chile.
Nar jag kom ner till koket nu pa morgonenn stod abuela och gjorde empanadas de mariscos! Muuums, ett helt bord fullt av empanadas, ni ska fa se bilder sen =)

Idag skiner solen! Det blir till att turista runt i Valparaiso och sen far vi se vad kvallen bjuder pa =)

GLOM INTE ATA PASKAGG!!!!! Go for it i jakten vid Dragontorpet! ;) ♥

Btw! Jag har tagit en massa bilder, men jag visar de nar jag ar tillbaks i Santiago dar jag kan ladda over dem till min dator :)

Enjoy;)

H



Dag 80 (!) - Langfredag i Viña del Mar


Det kanns alltid lite speciellt nar jag far skriva in ett nytt tiotal i titelrutan! Nu har jag alltsa varit har i 80 dagar, halvtid narmar sig med stormsteg! =)


Saaa, det ar langfredag, jag ar i viña del mar och det regnar!!:/ Allt bra forutom den dar sista grejen kanske haha... Men de tror att det ska ga over fram mot eftermiddagen och da kan vi ge oss ut och hitta pa nagot roligt :) Gardagen var kul forresten, Lalo motte upp mig vid busstationen, sen akte vi med colectivo hem till honom dar jag fick traffa hans mormor och morfar (eller kanske farmor och farfar,,,, det ar svart att veta eftersom det heter "abuelos" har hehe). Lite senare kom nagra kompisar till Lalo over och sen satt vi uppe och pratade och drack piscocola fram mot 3-4 pa morgonen. Med pisco i kroppen somnade jag som ett litet barn i mitt rum och sov anda fram till 10. Har precis atit frukost med los abuelos, tecito och pancito :) Lalo sover fortfarande, haha, det ar inte direkt sa att jag ar ovan vid att vakna forst, tvartom har det alltid varit sa nar jag sover over hos folk sa jag ar ganska van vid att ga upp sjalv och hitta pa nagot :)

Btw. Jag kom och tanka pa en mysig grej igar. Pa kvallarna hemma nar vi gar ner till stallet for att kvallsfodra hastarna sa brukar jag alltid lyfta blicken mot himlen och titta pa stjarnorna, det ar ju sa otroligt vackert och stjarnklart hemma hos oss. Jag brukar alltid se Orions balte ovanfor varat hus. Igar, pa bussen mot Viña sa sag jag stjarna klart for forsta gangen har i Chile, bland annat sag jag Orions balte. Jag kunde inte lata bli att le lite at tanken pa att den sag lika dan ut harifran, aven fast jag ar pa andra sidan jordklotet... Sa mami, om vi gar ut samtidigt nan kvall och kollar upp mot himlen, mot Orions balte, sa ar det nastan som att vi star brevid varandra♥ Varlden kanske inte ar sa stor trots allt...? :)

Enjoy;)

H





Glad Påsk!!


Ja, det är ju faktiskt skärtorsdag så då tycker jag det är tillåtet att börja önska alla en Glad Påsk ;)

Jag har precis ätit en jättegod lunch, nu sitter jag i sängen och kollar på Vänner och chattar. Ska låta maten smälta lite sen drar jag ut på en joggintur och när jag kommer tillbaks är det till att göra sig i ordning och sen dra in mot busstationen :)



Dagens lunch :D

Jag ska som sagt fira påsk i Vinia del Mar! Gonza, en kompis i Spanien, har en kusin, Lalo, och far/morföräldrar där som jag ska hälsa på. Det kommer nog bli en hyfsat lugn helg med lite turistande i Valparaiso och så vidare. Förmodligen inte ens i närheten av alla andra påskhelgar jag har firat, haha :)

Jag gillar påsken otroligt mycket, främst tack vare att den alltid brukar vara så mysig. Vi träffas med kusinerna, letar påskägg trots att vi är vuxna, skrattar och har det allmänt trevligt. Så just nu längtar jag hem lite extra faktiskt!:/ Och det var lite just därför jag tänkte att det kunde vara skönt att åka iväg och hitta på något istället för att sitta hemma här själv och inte göra något särskilt. För det är bannemig ingen PÅSK! 
Så nu drar jag till en chilensk kuststad och softar lite istället! Vem vet, kanske får tag på ett påskägg där jag me? ;) 

Älskar er där hemma! Glad påsk på er!!

Juste!! Kommer lämna min dator hemma men det finns datorer hos Lalo så jag kommer försöka uppdatera därifrån =) 

Enjoy;)

H

 

Dag 79 - Halvdag!


Heej!
Kom precis till jobbet och fick veta att vi har halvdag!:D Soft! Jag jobbar alltså fram till lunch vid 14, sen får jag gå hem. Det känns ju lite sådär extra bra just idag eftersom jag ska till Viña del Mar (!) och måste hinna packa i ordning allt och sen ta mig in till busstationen och DESSUTOM hitta rätt buss xD Bli inte förvånade om jag skriver ett inlägg från norraste eller södraste Chile i morrn... ^^ Haha, nej men det ska nog gå bra =)



Såhär såg packningen ut nu på morgonen, nästan klar =)



Frukoooooooost i sängen!!:D Müsli och plommon med vaniljyoghurt/mjölk/antibakterielldryck, juice, capuccino och ett ägg :)



Jag har väl sagt att hösten är här? =)


Igår kom Claudia och hennes pappa över och åt middag med mig. Jag fixade en kycklinggryta gjord på grädde, tomatsås och kryddor som blev väldigt god :D Och sen en sallad till det. En kul grej var tidigare på eftermiddagen när jag pratade med Claudia i telefonen. Hahahaha, omg, det är så komiskt egentligen. Ibland är det ju rätt svårt att förklara en del grejer, särskilt i telefonen, så man får liksom göra sitt bästa...;)

Såhär lät våran konversation igår när jag skulle förklara att jag hade funderat ut en middag:

H: "Oye, había un pollo en el congelador" (Hörru, det fanns en kyckling i frysen)
C: "Aaaya" (Okeej)
H: "Pero ahora, chuta como puedo explicar..." (Men nu, fan hur ska jag förklara det här...)
C: "Jaja" (Haha)
H: "Perooooo, ahora el pollo no esta en el congelador, esta en el refrigeador" (Meeeen nu är kycklingen inte i frysen längre, nu är den i kylen)

Hur fan säger man "Jag har tinat en kyckling"?! Hahahahha.

Dessutom, så kan jag glömma bort att jag går på gatan och snackar i telefonen så ibland gör jag gester, typ när jag ska förklara att jag är ute och går så stannar jag upp och gör sånna där joggingrörelser med armarna, hahahah. BRA HANNA, jag är säker på att det hjälper personen i andra änden av luren att fatta vad du menar ;)

Men, jag har faktiskt blivit riktigt grym på att förklara grejer som jag egentligen inte har en aning om hur man säger på spanska. Det är KUL, andra tycker det är kul haha, och framför allt så är det så man lär sig :)

Enjoy;)

H




Dag 78 - Sovmorgon?


Nej. Det var väl just vad det INTE var idag. Jag lyckades försova mig!!

No panic. Klockan ringde vid kvart över 7, jag stängde av den, somnade om och vaknade igen vid kvart i 8. Så ingen större fara ;) Men ni som känner mig vet att jag HATAR att försova mig. Försova sig = stressa och det är det värsta jag vet på morgonen. I alla fall. Det braiga med att vara som jag och alltid se till att ha god tid på sig på morgonen är att de få gångerna man försover sig så vet man var man kan spara in tid! Jag rappade på och lyckades gå hemifrån 5 över halv 9, kom till jobbet vid kvart i ungefär, före en del andra till och med^^ Haha.

Det konstiga med idag var att jag inte kände mig särskilt stressad. "FAN!" var väl typ min första reaktion men jag hetsade inte upp mig särskilt mycket utan la endast på ett kål. Hemma, om jag försover mig en halvtimme, då är jag ju nära en hjärtattack alltså. Jag får en puls som håller i sig flera timmar och det är den absolut SÄMSTA starten på en dag. Här kändes det inte så farligt. Jag åt till och med frukost i lugn och ro i sängen, utan att få magknip och må illa. Jag visste ju att jag skulle kunna komma i hyfsat god tid, och dessutom är det ingen som bryr sig om man kommer en kvart sent här, det är ju CHILE.

Omg. Märker ni vad som händer med mig? Jisses. Jag börjar bli både floja, disordenada och inpuntual (lat, ostrukturerad och opunktllig)!! MAÑANA MAÑANA!!!!!!!!! Det blir till att ha strikta restriktioner på mig när jag kommer hem, okej?!



Kanske var det tack vare elementet Emil som jag sov så gott i natt? :) Ja, ni hörde rätt, han har fått ett namn!

Enjoy;)

H


Inte alltid så lätt ;)


Det är mycket nya saker att vänja sig vid när man kommer till ett nytt land och en ny kultur. Inte minst småsaker som till exempel hur köksredskap fungerar eller rent av hur de ser ut! Något som jag har fått erfara...

Igår skulle jag till exempel öppna en konservburk...



Såhär blev resultatet. Tror INTE jag hittade rätt verktyg i kökslådan alltså...



Såhär såg mitt verktyg ut! Vafan ska man ha den till?! Inte för att öppna konservburkar i alla fall...



Enjoy;)

H


En liten reflektion...


Som jag har berättat tidigare så brukar jag ju börja morgnarna här med att kolla på nyheterna, eller rättare sagt, jag har nyheterna på i bakgrunden medan jag springer runt som en tok och gör mig iordning ;) Nej, men när jag sitter och käkar frukost i sängen så gör jag mitt bästa för att hänga med i reportagen :)

I alla fall. Förra veckan så var det en hemsk olycka här i Chile. En buss, påväg mellan Concepción och Santiago om jag inte minns fel, körde av vägen, välte och en massa människor dog. Jätte tragiskt :(
Den här olyckan framkallade vilda diskussioner kring säkerhetsbälten. Det är nämligen så att sen ett par år tillbaks är det lag på att dessa bussar ska vara utrustade med bilbälten, men det är ingen lag på att man måste använda dem. Så sent som IGÅR morse satt jag då alltså och kollade på ett reportage som handlade om det här problemet. Men IDAG, ja då var problemet löst! VIPS, bara sådär, från ena dagen till den andra har man alltså infört en ny lag här i Chile! Nu måste man ha bilbälte i bussen, har man det inte så kan man råka på böter! Jag tappade hakan och blev tvungen att läsa rubrikerna och lyssna flera gånger om för att vara säker på att jag hade fattat rätt, men jo, det hade jag minsann!
Hur lång tid tar det för en ny lag att införas i Sverige? Ett par månader? Ett par år?

Förstår ni nu vad jag menar med spontaniteten, oordningen, mañana mañana och hejkon bacon-tänket som finns här i Chile??? Det är HELT sjukt. Helt helt sjukt! Jag påstår inte att det är till det sämre, bara att det är så EXTREMT annorlunda jämfört med Sverige.

Enjoy;)

H


Dag 77 - Varma saker :)


God morgon!
Jag kan glatt meddela att jag mår mycket bättre idag:) Jag är fortfarande frussen och känner mig lite tjock och svidig i halsen, men det är helt klart bättre än igår, så skönt!

Igår efter lunchen stannade jag kvar hemma i sängen. Jag frågade min chef innan om det var ok eftersom jag inte kände mig helt kry, och det var givetvis inga problem. Så jag åt soppa till lunch och låg sen under duntäcket med snurrstrumpor och kollade på "2 and a half man" och chattade med mamma och syster hela eftermiddagen. En sak med mig är att jag gillar att ta tag i saker. "Jag kan själv" har liksom alltid varit mina ledord och om det är någonting jag verkligen VILL så gör jag allt för att få det. Annars skulle jag inte sitta här i Chile till exempel ;) I alla fall. Detta gäller även när jag blir sjuk. Det ända jag vill är att bli FRISK. Det är ju visserligen rätt svårt att styra över en sån sak men man kan åtminstone försöka hjälpa kroppen på traven! Så igår efter att jag hade vilat upp mig ett tag drog jag på mig tonvis med kläder och gav mig iväg mot el mall. Där köpte jag "tapsin" (ett pulver som man blandar med varmvatten och dricker) som flera stycken här i Chile har tipsat mig om, en sån där gummipåse som man fyller med vatten för att ha i sängen OCH ett par rediga läderskor! Jag kan fan inte gå runt i converse här längre!
På kvällen sen hade jag ju en middagsbjudning. Felipe, hans mamma och 2 systrar kom över och åt pestopasta och kyckling med mig =) Jag var lite lat igår eftermiddag och orkade först inte fixa en ordentlig efterrätt så jag tog en genväg och hittade en brwoniemix i skafferiet. Det ända jag behövde tillföra det där chokladpulvret var lite olja och ett ägg. Okej, det säger sig självt hur ÄCKLIG den blev. Asså, seriöst, att folk äter sån där skit när man kan baka eget?! I alla fall. Det kändes onödigt att slänga allt så jag smulade ner lite grann i botten av champagneglas, fyllde på med frukt från en såndär cocktailmix på burk och toppade med lite grädde! Så mycket bättre! :D Nöjd Hanna :)

Senare på kvällen fick jag en underbar överraskning! Claudia, Marcelas syster, kom över en snabbis och med sig hade hon en stor kartong.... ETT ELEMENT!!!!! EEEEY EYY EYYY!! Vintern är räddad!!!!!! :D SÅ SKÖNT! Det är visserligen ett mobilt element men det värmer riktigt bra! Dessutom hade hon med sig 2 fleecefiltar så nu har jag allt jag behöver för att hålla värmen =) Tack! :)



FreshMel och Tapsin



Min nya bolsito :D Har bara sett sånna i tecknadefilmer tidigare hahaha :)



Nya pjuks!:D



Mitt element♥ Måste nästan ge honom ett namn? Typ som vi döpte "Fläkten Åke" i Spanien i somras hahaha :D



Filtar :)

Behöver jag säga hur bra jag har sovit i natt?? Ville inte kliva ur sängen i morse, den var så himla varm och go :)

Enjoy;)

H


Dag 76 - Vill inte bli sjuk!


Heej!
Det chilenska övergångsklimatet är verkligen en lustig förteelse. Idag på morgonen har det varit inte mer än 5 grader (!) men senare idag väntas det bli 26 :P

Som en blixt från klar himmel började jag igårkväll känna mig riktigt svidig i halsen. Frussen var jag också så det blev till att sova med mjukisbyxor och snurrstrumpor. I morse när jag vaknade var jag visserligen varm men halsen kändes tjock och näsan lite snorig. Tog en lång varm dusch, drack honungste med citron till frukost och klädde på mig ORDENTLIGT, dvs jeans, polotröja, stickad kofta och min svarta vinterkappa. Nu sitter jag med en kopp kaffe, när den är avslutad blir det mer te te te te och åter te och förhoppningsvis klarar jag mig undan feber om jag tar det lugnt och har ordentligt med kläder på mig...

Dessutom så ska jag ju ha gäster ikväll! Har bjudit över Felipe och hans mamma och systrar på middag. Nåja, förhoppningsvis går det bra... =) Det blir däremot ingen joggingtur idag!

Enjoy;)

H


Dagens fynd!


Hej!
BíoBío var ett ENORMT marknadsområde där man kan köpa precis vad som helst! Det fanns verkligen ALLT! Möbler, gamla väskor, verktyg, fjärkontroller, akvariefiskar, hundkläder, knappar... Ja, you name it! Fick däremot en chock när jag fick syn på en "djurförsäljare" som hade en liten igelkottabebis i en glaskub till salu... Fy!:( Nog för att det fanns hamstrar och möss, men en igelkott?! :(

I alla fall. Jag köpte ingen igelkott men däremot lite andra grejer! En jeansskjorta, ett par balla solglasögon, läppstift och en hemlis.... Sammanlagt gick det på strax under 200 spänn :P



Efter marknaden åt vi laxpajsrester till lunch hos Silvia, kollade på fotboll på TV och sen taggad jag hem till mig, tog en promenad och handlade på supermercado! Nu sitter jag i sängen med en kopp te. Jag fryser så om kvällarna och dessutom blir jag alldeles "svidig" i halsen under natten. Usch, gillar inte temperaturförändringarna här:/ I morrn blire jobbet igen! :D

Enjoy;)

H


Dag 75 - Persa Bío Bío


Sho!
Det blev en lugn kväll igår. Tog en sväng på mallet med Silvia och Luis, sen hängde jag med hem till Luis mamma och hälsade på.

Just nu står jag i köket och kokar ägg!:D Ska få i mig lite frukost sen ska jag och Silvia iväg till Persa Bío Bío, typ en marknad/loppmarknad (om jag har fattat det rätt), där vi ska kka runt ett tag =) Känner jag Silvia rätt blir det nog en lunch tillsammans nånstans och sen en tur hem till henne =)



Vi hörs senare! ♥

Enjoy;)

H


Cykeltur i Santiago


Heej!
Nu har jag kommit in efter ett par timmar med cykeln i stan! Jag och Sebastian, en kollega från jobbet, cyklade runt här i krokarna, käkade lunch, åt en glass och hade en allmänt trevlig dag! Sebastian, även kallad pollo (kyckling^^) älskar att resa och har varit i både Sverige och Danmark. Man kan säga att han är lika fascinerad av den nordiska kulturen som jag är av den latinamerikanska, så vi hade en hel del skoj att snacka om =)

Det är lustigt det där hur man loggar in nu och den första frågan man får av både mamma och syster är "vem är det?" , "ska du bli kär nu????". NEJ, ni kan vara lugna. Jag kan faktiskt ha manliga vänner utan att det betyder något mer. Dessutom är det kul att lära känna folk ochd det var ett kul sätt att spendera den här lördagseftermiddagen på nu när jag är själv här hemma. Så det så! Jag kommer hem i Juli, I promise :)

Enjoy;)

H


Dag 74 - Laxpajen blev göööööögoo!


Heej!
Det är lördag morgon (typ halv 11 på morgonen), jag har varit ute och joggat, duschat, käkat müsli till frukost och nu sitter jag med datorn och en kopp kaffe i sängen och softar lite innan jag ska dra iväg på dagens äventyr!

Middagen igår blev SÅ lyckad :) Det höll på att gå åt skogen redan från början eftersom bussen inte kom! Jag stod och väntade 45 min, under den tiden kom det EN buss och den stannade inte ens eftersom den var full. Ni kan ju tänka er folksamlingen som blir? Ormen av folk man kan stöta på en måndag morgon nere vid 76:an är ingenting i jämförelse, här är det liksom 50 pers som står och väntar. Och när det kommer en buss så är den oftast nästan helt proppfull så folk armbågar sig fram, klämer sig in så gott det går och sen åker bussen med öppna dörrar och folk halvt hängandes utanför. Oftast får jag lust att grina, hoppa på stället som en skitunge och skrika "YAAAAPO CHILENOS, ordning!!! Ordning och reda!!!!!!!", men jag tror inte det skulle hjälpa så därför har jag låtit bli... haha. I alla fall. Jag tog en chansning och hoppade på en annan buss som egentligen åker en mycket längre väg och kommer fram till en tunnelbanestation längre bort, men igår tror jag fasen det gick fortare än om jag hade fortsatt vänta!

Esther, la nana som jobbar hos Silvia, hjälpte mig att förbereda pajerna (vi gjorde 2). Dessutom hade jag tagit med mig miniempanadas som Sonja gjorde i torsdags, Esther fixade en förrätt som var som en liten "sufflé" på grönsaker och räkor och sallad. Det avslutades med en stor tårta som Silvia hade köpt :) Fick skjuts hem så jag kom i säng strax efter 12, rätt skönt att komma hem tidigt ibland också =)







Idag väntar nya äventyr! Jag ska ut på en cykeltur i stan med en kollega, Sebastian. Han är en riktig lustigkurre så det blir nog en underhållande dag, däremot snackar han så jäkla fort så vi får väl se hur mycket jag hänger me... Haha :)

Enjoy;)

H


Dag 73 - Viernes =)


Hej på er,
gårdagen var luuuugn och skön. Tog en joggingtur efter jobbet, alltid lika skönt att sträcka på benen efter en dag i kontorsstolen. När jag kom tillbaks ringde Silvia och bjöd över mig på middag, och det kunde jag ju inte tacka nej till :) Så jag tog mig en snabbdusch och hoppade sen på micron och drog dit. Silvia är väldigt energisk och får ständingt nya planer. Så igår fick hon helt plötlsigt för sig att det nog var bäst om vi åkte till supermercado på direkten och handlade för middagen som vi ska ha för hennes pappa idag. Så vid 9-tiden igårkväll hoppade vi in i bilen och drog och handlade. När vi kom tillbaks åt vi jättegod fisk i ugn till middag och sen kollade vi på TV en stund. Chilenska såpor,, hahaha. Vid halv 12 fick jag skjuts hem och då var det bums i säng =)

Vet inte om jag har nämnt det där med dagens middag tidigare? I alla fall. Julios och Silvias pappa (som också heter Julio^^) fyller år i morgon. Men de ska tydligen åka bort över helgen så då kom jag på idén att vi kunde fira med en middag tillsammans idag istället. Jag bjöd in dom hem till mig men Silvia tyckte det var bättre om vi är hos henne eftersom hennes lägenhet är bra mycket större och att vi på så sätt kunde hjälpas åt med allt. Men det är "min middag", så jag ska laga maten och fixa och dona. Jisses, jag vaknade faktiskt upp med ett litet magknip i morse! Vad har jag gett mig in på?! Sonja, la nana som kommer hem till oss och städer varje torsdag, gjorde miniempanadas med mariscos (skaldjur) åt mig igår som jag ska ta med mig som förrätt/snacks, sen till varmrätt blir det LAXPAJ (whatelse liksom;)) :D Silvia har tagit på sig att fixa en tårta till efterrätt. Slutar kl 5 idag, då ska jag bara hem och lämna datorn och softa lite sen drar jag hem till Silvia och börjar knåda pajdeg :D



Ville bara visa hur bortskämd man blir när Sonja kommer och städar, tvättar och lagar mat. Ser ni hur hon till och med VIKER mina trosor?!



Påväg till jobbet idag :)

Enjoy;)

H


Vilka lunchmackor va?!


Heeej,
har precis kommit tillbaka från lunchen. Käkade resten av soppan jag gjorde häromdagen och till det fixade jag två riktigt lyxiga mackor med cottage (tänker inte kalla det keso för det ÄR INTE keso), avokado och merquén. Avokadon här är så goooooood.....







Har inte så jättemycket att göra på jobbet idag. Blev klar med flertalet grejer igår så idag är det lite seegt. Men det kan va lite skönt de me kanske.. :) Man får njuta så länge det varar haha xD

Enjoy;)

H


Dag 72 - Afterwork i Chile = PARTYYYY!!!


Det borde jag i och för sig ha fattat! Ingenting i Chile är ju "lugnt" ;)
Jag hade så himla kul igår!! Stället vi var på är ett "afterwork"-ställe vilket innebär att folk kommer dit direkt efter jobbet i sina kontorskläder och att allt börjar och slutar tidigare än vanligt eftersom det är mitt i veckan. Så långt kan det ju låta som att det är ungefär som hemma... ;)

Vi började kvällen med en Terremoto (en chilensk drink som består av pisco, vitt vin, ananasglass och något mer, haha I know det låter skumt som fan...) på ett ganska sunkigt hak. Därefter tog vi oss vidare mot LivinCile där vi fick vip-band och gratis inträde tack vare att Jossan hade lärt känna hoasten veckan innan. Bra där Jossan! ;) I alla fall. Stället var typ ENORMT. Det var nattklubb. Jag hade ju föreställt mig nått soft litet ställe där man tog ett glas vitt efter jobbet, haha, feeeel. Efter en pisco sour var vi redo för dansgolvet där vi slog klackarna i taket natten lång. Nej, där ljög jag =) Som jag sa tidigare, det är ju en tidig tillställning eftersom det är mitt i veckan så jag tog mig hemåt strax efter midnatt.
Måste bara berätta, jag dansade med en kille som var GRYM på att dansa. Och det bästa var att vi hade så kul! Skulle inte förvåna mig om han är gay eller nått för han försökte liksom ingenting, det var puro baile (bara dans) och så jäkla kul! Dessutom var musiken grym, hiphop/RnB blandat med reggaeton, gissa hur taggad jag blev när jag äntligen fick dansa loss till mina favvo reggaetonlåtar ;) "Ellaaa meeee levantoooooo"!!! :D



Terremoto (betyder jordbävning)



Gänget igår:)



En annan kul grej var när jag skulle ta mig hemåt. Briny (en brittisk tjej från skolan) och jag gick mot ett hotell i närheten där jag och Maurice hade tagit en "bra" taxi (= känns säker plus att man inte blir lurad på pengar) i fredags. Vi kom dit och där stod en taxi och väntade. Taxichaffisen klev ur bilen och jag började fråga hur mycket det skulle kosta för vi skulle till olika ställen Briny och jag. Då säger han "Men var det inte dig jag körde i fredags?? I närheten av Parque Arauco??" "Jaaaaaaa det är jag!!:D" Han var jättetrevlig den fredagen, gav oss ett bra pris innan och körde den kortaste vägen hem, så det kändes toppen att vi fick åka med han igår också! Dessutom så gav han mig numret till hans taxi och sa att jag och mina vänner kan ringa honom när vi är ute så kan han plocka upp oss istället för att vi ska ta oss till hotellt. Och ja, jag förstår mami att du är skeptisk och att det låter konstigt men det var liksom inte på det sättet, det var en väldigt snäll gest av honom och säkert något jag kommer få använding av. Det är läskigt att åka taxi här och man vet aldrig om man kommer bli lurad eller inte, så därför känns det skönt att ha ett nummer till nån som man åtminstone kommit hem säkert och billigt med 2 gånger tidigare. I alla fall, han körde mig lungt och fint hem till VitaCura och jag gav honom rätt rejält med dricks eftersom han varit så snäll. Vissa kontakter ska man hålla sig god med :) 

 Kom i säng vid 1 och vaknade av väckerklockan med verk i benen i morse! Haha :)

Enjoy;)

H


Dag 71 - Miss Independent


God morgon...:)
Måste erkänna att jag sovit rätt dåligt den här natten också, trots mina kvällsaktiviteter! Jaja, Så är det ibland..:) Antagligen beror det på att jag är själv hemma. Känner mig lite spänd hela tiden,, ni vet "shit, vred jag av gasen i köket?" "Låste jag dörren till balkongen??". Tar väl ett par dagar innan jag vänjer mig...

Jag kom att tänka på det häromdagen, att jag har ju faktiskt aldrig tidigare bott själv! Jag har knappt sovit en natt helt själv hemma i vårat hus?! Så även om det bara är 2 veckor som jag bor själv nu så är det ju verkligen något nytt. Jag tänkte på det igår när jag gick hem från jobbet. Jag visste att ingen skulle vänta på mig där hemma, när jag öppnade dörren och gick in i köket så stod mina frukostgrejer där odiskade, mina nytvättade kläder var det minsann ingen som hade vikt och ingen som hade funderat ut en god middag. MAMI, VAR ÄR DU!? Hahahaha. Nåväl, det var ju bara att ta tag i allt och göra det själv, vilket gick fint men jag kunde inte låta bli att tänka på hur van jag är att man alltid är flera som hjälps åt.. :) Det är ju dessutom roligare.... :)
Är dessutom lite rädd att jag ska glömma grejer. Typ som att vattna Marcelas blommor, eller glömma husnyckeln så att dörren går i baklås eller lämna gasen på så att hela huset sprängs i bitar.. Jisses. Jag har vild fantasi. Inte konstigt att jag inte kan sova!

Enjoy;)

H


Kvällsaktiviteter :)


Jag gjorde en morots och broccolisoppa till middag, den blev riktigt god!:D Avnjöt den i sängen (såklart) och sen satt jag med datorn ett tag. Srax före 11 började jag känna mig uttråkad, kändes som att det vore bra att hitta på något så jag blir lite trött och sover bättre än igår.
Vad kan man då hitta på..?

Jo. Mina tankar går ju givetvis till köket... Hahahaha. Och eftersom müslin var slut här hemma bestämde jag mig för att fixa egen!:D Rostade havregryn med honung i ugnen och mandlar och valnötter i stekpannan, vips så var det klart :D Nu ska jag gp och lägga mig och hoppas på att jag sover gott! ;)













Enjoy;)

H

 

Gråmulet..


Det är riktigt grått och tråkigt i Santiago idag. Något som tillsammans med min sömnlösa natt gör mig megaseeeeg! Blir en lugn hemmakväll idag tror jag =) I morrn ska jag nämligen träffa Jossan och några andra för att gå till en "afteroffice"-grej nånstans.
Alla snackar om Filip och Fredriks nya Nittilekas! Är det bra eller?! Verkar som det! Ska försöka kolla på det ikväll:)

Enjoy;)

H


Dag 70 - Trött tjej...


Gääääsp.
I natt har jag sovit SÄMST! Jag låg och rullade runt och kunde inte hitta något skönt sätt att ligga på och kände mig allmänt klarvaken mest hela tiden. Fråga mig inte varför, antar att det var en sån där natt då man sover dåligt bara, man har ju sånna ibland :P

Konstigt det där att jag typ känner mig mer trött nu än jag gjorde i natt? Haha, typiskt!;) I alla fall. Nu är jag på praktiken och det är dags för en ny dag med nya utmaningar:) Kommer ha en del blandade uppgifter att fnula med idag, sånt gillar vi! :D Är det något jag verkligen INTE har så är det tålamod. Fråga min mamma vem av mig och min syster som kunde sitta och trä ett helt pärlhalsband när vi var små till exempel? Jag tröttnar efter 5 min så varierande arbetsuppgifter är helt i min smak ;)

Bäst att jag sätter igång!:D



En fin ballongbild från LolaPalloza får pryda dagens inlägg :D

Enjoy;)

H


Fix och trix!


Hej!
Ni ska bara veta hur fort dagarna rullar på här. För tillfället är det mycket tack vare praktiken:) Jag går upp strax efter 7 på morgonen, duschar och gör mig i ordning, äter frukost och går hemifrån mot praktiken runt 20 över 8. Vid 2-tiden är det lunch så då går jag hem för att äta men jag hinner inte så mycket mer än så eftersom jag ska vara tillbaks vid 3 igen. När klockan är 18 slutar jag för dagen och det är dags att gå hem. Och redan här är ju dagen nästan slut! Jag brukar ta en joggingtur men har man annat att fixa så får man sno sig lite. Typ om man ska till supermercado eller till el mall för att fixa något. Man hinner, för allt är öppet länge här, men ändå, man behöver ju softa, sova och fixa lite hemma också:)

Idag till exempel så tog jag en joggingtur efter jobbet, var ute ungefär mellan halv 7 och halv 8. När jag kom in tog jag en snabbdusch och kutade sen iväg mot el mall för att fixa lite grejer. Har bland annat köpt bussbiljett till Vinia del mar under påskhelgen för att hälsa på en kompis. Det gick på typ 70 spänn, tur och retur, billigt! :P
I alla fall, kom hem igen runt 9 och då var det till att fixa en middag lite snabbt och nu sitter jag här i sängen, mätt och belåten, med datorn i knät:D



Dagens middag: Ugnslagad merquénlax med ris och sallad =)

Jag äter typ frukost, lunch och middag i sängen...^^ Hahaha. En riktigt dålig vana jag har börjat med nu när jag är själv hemma :P

Enjoy;)

H


Dag 69 - Kyligt


Nu börjar det bli kyligt i Santiago kan jag lova! Brrrr. Det väntas krypa neråt 17 grader i veckan och det ska dessutom komma regn. Jag måste däremot erkänna att jag tycker det känns helt okej. Det har varit runt 30 grader i 2 månader nu så lite svalka kan sitta fint :) (KOM IHÅG ATT JAG SA DET DÄR!!!!!)

En liten kul grej som jag kom att tänka på häromdagen... Det är en jäkla skillnad på en utekväll i Stockholm och en utekväll här i Santiago om man ser till priserna! Till exempel....

Inträde:
Sverige 100spänn
Chile 50 spänn

Garderob:
Sverige 20 spänn
Chile: 10 spänn

En öl:
Sverige: 50 spänn
Chile: 20 spänn (knappt!!)

Taxi:
Sverige: En förmögenhet
Chile: Billigt

Nej, nu ska jag ta mig hemåt:D En joggingtur och sen en sväng till el mall för att kolla upp lite grejer :D

Ååååå vet ni vilken låt som är på chilenska radion här på jobbet nu, den där som Vicki sjöng hemma på sin student!!:D Kunde inte låta bli att säga det nu:D

Enjoy;)

H


Dag 68 - Colo Colo


Heej!
Jag har haft en jättekul helg :) Fotbollsmatchen i lördagskväll var grym! Det var väldigt lite folk så det var lite synd men det var ändå en upplevelse :D Dessutom så vann ju colocolo med 4-1! ;) Efter matchen åkte vi hemåt , vi stannade på vägen och köpte lite tacobröd och grönsaker och fixade räk tacos till middag :D Med det i magen och ett glas vin så satte vi på en film. Det var riktigt skönt med ett sånt avslut på en lördagskväll:D Länge sen jag hade en "soffkväll" liksom, haha. Jag sov i alla fall kvar hemma hos Silvia så jag slapp sova själv hemma :)

Idag har det varit en riktigt grå dag här i Santiago. Jag fick gnugga mig i ögonen när jag klev ut i morse och insåg att det hade regnat rejält under natten! Hade inte märkt det alls! Dessutom är det ju typ andra gången det regnar här på mina 2 månader som jag har varit här haha :) Åt lunch hemma hos Julios föräldrar (cazuela, så gott!!) och sen har jag fixat lite här hemma. Gick och handlade, tog en joggingtur, tvättade, vattnade marcelas blommor, tog ett bad, käkade middag och nu sitter jag i sängen med datorn och kollar lite halvt på den där gamla filmen om Tina Turners liv och karriär :)
I morrn väntar en ny dag på praktiken! :)



ColoColo i vitt! :D



Jag i min fina tröja som jag fick av Luis :)



Jag och Silvia:D



El estadio



"La barra", hejjarklacken. Det här var i början av matchen, efter ett tag var det smockfullt..! Jag sa att jag vill stå där nästa gång, Luis sa att de kommer äta mig levande hahaha.



Enjoy;)

H


Dag 67 - Mycket pa G!


Hej!
Nu har jag en hel del grejer att beratta! Kan borja med gardagen :)

Julio, Marcela och Javiera kom antligen ivag pa sin USA resa! 2 veckor ska de spendera i Miami och Orlando. De ska ga pa disneyland, seaworld och en massa andra parker och mall och forhoppningsvis ha en underbar semester:) Jag akte med till flygplatsen och vinkade av dom tillsammans med en massa slaktingar. Pa vagen hem slappte Julios foraldrar av mig hemma hos Jossan och Tomas dar jag fick lite kak och sen blev det utgang:) Min forsta dansnatt har i Santiago och det var galet kul! Dansade nattenlang och var inte hemma forran vid strax efter 5 i morse. Trott men glad tjej :)

Idag har jag varit ivag till en "skonhetssalong" med Silvia. Jag namnde en gang att jag skulle vilja testa gora hairextencions, vilket hon berattade for sin harfrisorska som blev alldeles till sig eftersom hon tydligen alskar nordiskt har. Sa idag fick jag folja med dit, de visade mig haret och hur allt gar till men eftersom de inte har min farg inne for tillfallet sa far jag vanta lite. Hon ville dessutom ha min klad- och skostorlek och mitt telefonnummer och helt plotsligt hade jag tydligen blivit en eventuell harmodell!:S Hjalp! Hahaha, spannande! Det vore i alla fall skitkul!:D Jisses vad mycket ovantade grejer jag far vara med om har...

Sen till nasta grej. Ikvall ska jag pa COLOCOLO FOTBOLLSMATCH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jag ar galet taggad!!!!!!! Ska dit med Silvia och Luis sa jag ar i goda hander Mami och Papi ♥ Ska forsoka ta en massa bilder och givetvis maste jag fixa en troja!! :D

Enjoy;)

H


Kontoret


Tänkte att jag kan visa några bilder från min arbetsplats :) Det är trots allt där jag spenderar största delen av min tid för tillfället. Bilderna är från det nya kontoret, det gamla fotade jag aldrig. Tog bilderna i morse eftersom det visade sig att jag var först på plats. Jag gillar inte riktigt att ta fram kameran,, känner mig så "turistig" då... hahaha.







Ganska så fint, eller hur? :) Ni kanske ser min väska på bordet till vänster på den nedersta bilden, där är i alla fall min plats :) 

Enjoy;)

H

 


Update!


Här kommer de smarriga sushibilderna! Jisses vad hungrig jag blev nu... ;)



Ceviche



Sesamrullade jätteräkor




Här i Chile är det vanligt att man beställer in många olika grejer och så delar man på det (det gäller alltså alla slags restauranger, inte bara sushi) =) Rätt smart, eftersom man på så sätt kan smaka på mer än en sak från menyn ;)

Enjoy;)

H


Dag 66 - Idag blir jag själv! :/


Heeeeeeeej på er!
Sushimiddagen igår var galet god! Julios syster Silvia och hennes son Joaquin hängde på så vi blev ett gäng. Givetvis ville de inte låta mig betala men den här gången stod jag på mig, det var MIN kväll och det var ju jag som hade bjudit dem till att gå ut och äta sushi :)
Vi åt en massa smaskiga sushigrejer, bland annat ceviche, friterade och sesamrullade jätteräkor samt en massa olika "makirullar" men de är liksom inte inlindade i sjögräs, utan istället har de avokado lr rom runt sig. Smaskigt värre=) Självklart hade jag inte kameran med mig men Marcela fotade så jag ska försöka sno hennes bilder och visa er nån dag;)

Annars? Mjo. Det är som vanligt kallt på morgonen men väntas bli 30 grader vid lunch. WHAT TO WEAR? Helst vill jag ta på mig snurrstrumpor och stickad kofta på morgonen, men då smäller man ju av när man ska gå hem för att käka vid 2-tiden.... Det är i det här läget som man inser att leggings är en väldigt bra uppfinning... ;)

Ikväll kommer jag bli lämnad ensam i lägenheten, buhuuu!:( Det är nämligen dags för Marcelas och Julios USA-resa!! =) Jag är lite avis faktiskt xD Marcelas syster Claudia ska vara chaufför till flygplatsen så jag kommer nog hänga på dit, sen får jag klara mig själv. Haha nej då, ingen fara. Både Claudia, Silvia och Julios föräldrar kommer ha lite koll på mig, ha extra nycklar till lägenheten och vara de som jag ska ringa till om det skulle vara något. Dessutom har jag redan blivit inbjuden till en massa middagar och att spendera helgerna med dem, så jag har en känsla av att jag kommer ha fullt upp de 2 kommande veckorna...;)

Nej, nu ska jag jobba! :D



Philip och jag smygstartade helgen med en frukost i sängen idag ;)



Trädet utanför våran byggnad börjar bli orangeat xD

Enjoy;)

H


Sushi


Nu ska jag ta mig hem från jobbet!=)
Har gjort en massa grejer idag, skrivit på en hel del olika texter, letat bilder, letat event... :)

Nu ska jag hem å ta en joggingtur, sen blir det sushi!!:D Marcela och Julio verkar må bra nu igen så ikväll ska jag få bjuda på sushi!
Ha en bra kväll!!:D

Enjoy;)

H


Dag 65 - Converse!


Hej!
Kvällen igår var jättekul:) Vi var hemma hos en kollega och drack pisco sour och smaskade på tacoschips och guacamaule. Jag kom hem vid 1-tiden ungefär så det blev inte så mycket sömn, men nu är jag på jobbet redo för en ny dag =)

Idag ska det bli 27 grader men ibland är det mulet och på kontoret blir det riktigt kyligt, så det fick bli jeansskjorta, leggings och converse. Bekvämt en dag som denna då jag känner mig lite sömning =)



Ser ni höstlövet?:) Det är på g hit!

Löven börjar falla och jag känner mig riktigt nyfiken på hur hösten ser ut här i Santiago! Undrar om den är lika orange och vacker som hemma..? Men svampen får jag nog ge upp hoppet om..^^

Enjoy;)

H


Dag 64 - Sjuklingar..?


Precis som i Sverige märks det när hösten och vintern är på gång.. Många blir förkylda och känner sig hängiga när temperaturen sjunker. Igår började Marcela känna sig dålig, fast inte förkyld. Hon hade huvudvärk och kände sig konstig i kroppen och kunde inte få i sig mat på hela dagen, stackarn :/ Men hon var på jobbet hela dagen och skulle dit idag med. Lite halvkul kändes det dock när Julio också började känna sig hängig i morse! Vem står på tur?! Jaja, blir jag sjuk så blir jag, det vore ju ganska logiskt eftersom vi bor under samma tak alla tre.. Men förhoppningsvis slipper jag! :)
Hoppas på att det är lite resfeber de har drabbats av inför resan på fredag och att det kommer försvinna innan dess ;) :)

Enjoy;)

H


Chilenska Nyheter


Jag brukar alltid börja morgonen med att kolla på TV-nyheterna. Det är ett bra och avslappnande sätt att bli lite uppdaterad på vad som hänt det senaste dygnet och på vad som komma skall. Dessutom är det bra spanskaträning =)
Skillnaderna mellan svenska TVnyheter och chilenska TVnyheter är dock STOR. I Sverige har vi något som heter pressfrihet och även något som heter förtal, rätt av skyddad identitet och sekretessbelagd information. Sånt existerar inte i Chile. Eller jag är säker på att det finns några slags lagar och förordningar för pressen här med, men i sånna fall är de så långt ifrån de svenska man kan komma.
Här visas det direkt från brottsplatser med bevismaterial så som knivar och pistoler, blod, kläder osv... plus att självaste brottslingarna visas de med. Oftast får reportrarna intervjua vittnen och anhöriga och andra inblandade direkt efter att något har hänt. Lite chockartande var det de första dagarna jag slog på TV:n här men nu har man vant sig.

En liten reflektion såhär på morgonkvisten i Santiago =)
Ha en bra dag!

Enjoy;)

H


Dag 63 - Nya huset


Som jag nämnde i förra veckan har kontoret fått flytta tvärs över gatan, från ett hus till ett annat. Flytten gick bra, vi fick börja gårdagen med att packa upp grejer och göra oss i ordning men nu är allt (det mesta iaf) på plats! Jag tycker nog mer om det nya kontoret faktiskt.. Det är modernare, toaletterna är fräschare (känns som att risken att springa på en spindel här är mindre), och min plats har en bättre utsikt än den förra :D

Det är däremot ganska kallt! Jag frös om fötterna igår så idag tog jag med mig strumpor som jag byter ut mina sandaler mot när jag sitter ner haha xD Kofta har jag också på mig men det där får man ta av sig sen när man ska på lunch.. Det ska bli 30 grader idag!!

Annars då.. Jo jag har börjat få bra rutiner och dagarna rullar på som bara den. Har hittat en müsli som är jättegod och en slags vaniljdryck som är som sån där yoghurt med bakterier som är snälla mot magen (baktelius regularis eller vafan de säger på reklamen för valio^^) fast att ikonsistensen är som mjölk, haha. Ja, i alla fall. Det är ju NÄSTAN som Arla vaniljlättyoghurt med min hemmagjorda müsli ;)
Däremot har jag typ givit upp hoppet om att hitta leverpastej! :/ Även om jag hittar det tror jag inte det kommer smaka som den vi äter hemma.  Buu,, miss ju liverpastry!

What else.. Jo. Ska nog ta en joggingtur senare ikväll =)
Nu ska jag fortsätta med dagens jobb!



Ett smaskigt mellanmål som jag åtg häromdagen. Äpple, banan, mandlar och valnötter plus en mixad cantalopmelon =)

Enjoy;)

H


LollaPaloza!


Nu ska jag berätta lite om festivalen som jag var på i söndags, LollaPaloza!

Det är en musikfestival som tydligen är från USA, i år var första gången som den kom till Chile. Den varade i 2 dagar (lördag och söndag), hade 4-5 scener och bjöd på en massa grym musik =)

Jag köpte min biljett för flera veckor sen för ungefär 40 000 pesos = typ 500 spänn. Många band hade jag aldrig hört talas om men för mig räckte det att KANYE WEST skulle komma på söndagskvällen! :D Jag tycker dock han var sådär live även om stämningen var GRYM hela tiden. Ett annat ballt band var The Flaming Lips, de var konstiga, men bra, haha =)











Enjoy;)

H


Dag 62 - Jobb jobb jobb...


Jag har fått flera olika uppgifter på jobbet så nu har jag mycket att göra:) Kul!

Igår kväll tog jag en promenad efter jobbet för att få sträcka på benen lite efter söndagens bravader. Det var skönt :) Senare på kvällen gjorde jag en smulpaj med kanelstekta äpplen till efterrätt, vilket var väldigt uppskattat :D Men det är godare med svenska äpplen hihi xD Dessutom kunde jag inte hitta vaniljvisp (konstigt eller hur??^^)^så det fick bli grädde. I alla fall, avslutade kvällen med att plugga engelska med Marcela och Julio. Den här veckan måste vi ligga i hårt eftersom de åker till USA på fredag! 

Enjoy;)

H


Fröken 19047


Yes, det var min identitet igår!
Corredor número 19047, eller Hanna Frida Axelsson Axelsson, här har man nämligen två förnamn och två efternamn. Jag har ju 3 förnamn och ett efternamn, något som ställer till problem lite titt som tätt haha ^^ "Men ditt ANDRA efternamn då??"

I vilket fall, maratonet var galet kul!! Det var runt 20 000 starter, ungefär hälften var anmälda i 10km klassen. Alla hade gröna tröjor så det var nog en härlig syn när vi kutade fram längs Santiagos gator. Jag kände mig i fin form och orkade springa hela vägen. Det var dessutom kul för chilenarna är ett sånt skönt folk att vara bland under sånna där tillställningar. Alla hejjade och tjoade (både publik och deltagare) och stämningen var på topp! Till exempel, mitt i loppet så var det en snubbe bakom mig som helt plötsligt skrek "ATENCIÓN CHILENOS DE CORAZÓN!!" (hör upp alla av hjärtat chilenare) och sen hängde alla på och skrek "CHI CHI CH, LE LE LE, VIVA CHILE!!" Kunde knappt hålla mig för skratt hahaha, det var omöjligt att inte bli glad och pigg i benen av den stämningen :)

Min tid i mål: 51.19





En annan typisk chilensk grej (förutom den glada stämningen) var när jag efter loppet skulle hämta ut min "gympapåse" som jag hade lämnat in med våra värdesaker innan loppet för förvaring. Alla hade alltså fått en varsin sån här gympapåse med sitt nummer på för att kunna lämna in. I alla fall. Ni kan ju tänka er när 20 000 chilenare ska hämta ut sina påsar samtidigt? Jag kom ju tidigt i mål så jag gick dit på direkten men det var redan mycket folk. Efter 1.5 timme i ett folkhav och trängsel likt en Madonna-konsert fick jag äntligen min påse! Jisses, chilenarna måste vara uppfinnarna av OREDA!! Inga köer, inget system, inte ens i självaste "garderoben" hade de något system! Hahaha, lite jobbigt var det förstås men jag kan ändå inte låta bli att tycka det är lite småkul hihi. Eller rättare sagt det är kul att uppleva och se skillnaderna så tydligt!:)

Nu ska jag kuta hem från jobbet!

Enjoy;)

H

 

Dag 61 - SANTIAGO MARATHON! (igår)


Yeeey! Jag klarade av Marathonet!!!
Jag sprang milen på ungefär 50 min, återkommer med exakt tid senare idag:) På kvällen var jag på LollaPaloza (en musikfestival) med Jossan och Tomas, det var grymt!!

Jag har massor att göra på jobbet så jag hinner inte skriva mer nu! Jag fixar ett inlägg ikväll med en massa bilder och grejer! :D Ni får en liten bild nu också ;)




Enjoy;)

H


Nu kör vi!


Kl är 07.00 här i Santiago. Träningsbyxorna och den äppelgröna adidaströjan är på plats. Nu ska jag käka frukost och sen drar vi i mot stan. Santiago Marathon! :D

Wish me luck!!

Enjoy;)

H


Dag 60 - Dagen före dagen


Heeeeej!
Kan börja med att säga att gårdagens indiska middag var grymt god!

Nu till dagens bravader. Har varit inne i centrum med Marcela och Julio och hämtat ut våran "utrustning" för morgondagens marathon! Jajamen i morrn smäller det, Santiago Marathon!
Man fick en "gympapåse" med chip (som fästs på skon för att registrera din tid), ett armband, tröja, nummerlapp, och nån mer lite reklamgrej. Så nu är vi redo att köra i morrn!

Vet inte riktigt vad som kommer hända mer idag. Det blir ju lugnt, vinfritt, tidigt i säng... Men nått kul hittar vi säkert på :) Klockan är ju bara 2 än så länge.. Tror det kommer bli lite rester till lunch nu om en stund sen får vi se  vad dagen har att bjuda på :)



Jag ska springa den röda markeringen, Marcela den orangea och Julio den blå!





Enjoy;)

H


Indiskt ikväll :)


Det här är en av de första fredagskvällarna som jag ska äta middag här hemma i lägenheten! Vanligtvis brukar vi (man?) gå ut och äta på fredagarna och lördagarna, alternativt att man samlas ett gäng hemma hos nån och har en asado, en grillkväll =) Och grillkvällar är det dåligt med här på balkongen kan jag säga så det blir ju oftast vi som åker hem till andra ;)

Men ikväll, är ändå ingen vanlig kväll! Marcelas barndomskompis är här för att laga indiskt tillsammans med oss! Hon är tydligen jätteduktig just på att laga indisk mat så det ska bli jättespännande att smaka :D Jag är ju ett fan av just den maten också, hihi :) Men jag tror inte det blir naanbröd tyvärr! Mami, när jag kommer hem går vi och äter indiskt!!!! <3



Här förbereds det i köket! Julio står i bakgrunden och tjuvröker, nått han inte får för Marcela nu när det snart är dags för maraton!

Enjoy;)

H


Dag 59 - Nu packar vi flyttkartongerna!


Nej, jag ska inte åka hem till Sverige än, och nej jag ska inte byta boende här heller... :)

Däremot ska kontret flytta! Företaget har de senaste åren hyrt in sig i 2 hus (typ bostadshus) com ligger brevid varandra. Men tydligen så har husen nu blivit sålda vilket innebär att hela kalaset måste maka på sig. Till nästa vecka måste vi i det huset där jag är, flytta in till det andra huset. Ni kan ju tänka er själva vilket KAOS det kommer bli... Sen i november måste företaget flytta helt till nya lokaler. Än så länge tror jag inte de har hittat något nytt ställe men de letar för fullt. Men när den dagen kommer så är ju inte jag kvar här :)

Sitter bland en massa flyttkartonger och högar av tidningar. Som tur är har jag typ inte hunnit samla på mig en massa grejer här, jag har typ bara min dator och mina anteckningsblock så jag behöver inte packa någon "Hanna-kartong". Dessutom kommer jag vara rätt flexibel med min lilla netbook nästa vecka så jag kan sätta mig och jobba där jag får plats ;)

Nu är det lite mindre än en timme kvar till lunch. Gahhh jag är hungrig!



Gårdagens middag: Papas rellenas! Det är typ en deg gjord på potatismos som man sen fyller med kött, kokt ägg, lök etc.... och sen friterar man den.

Papas rellenas var supergott!! Men jag önskar man kunde sluta fritera allt och tillreda det på något annat sätt. Typ i ugnen?! (Allt friterat smakar ju i princip likadant?) Då vore det ännu godare :):)

Enjoy;)

H




Matetic

God morgon,
jag måste börja med att berätta om mitt vingårdsbesök igår, för det var typ AMAZING!

Viña Matetic, ligger lite väster om vägen mot Viña del mar, en dryg timmes bilresa från Santiago. Det är en stor vingård, med hotell, restaurang, blåbärsodling, osttillverkning och en massa massa mer saker. Jag fick den fantastiska möjligheten att åka med min chef, som hade en inbjudan dit, igår.
När vi kom fram fick vi en snabb rundvisning vid "the main house" och några av hotellrummen. När alla var på plats (sammanlagt var vi 5 inbjudna) väntade en guidad tur med bil till de olika druvplantagen. Vi åkte på krokiga små grusvägar som ledde till de mest fantastiska vyerna över perfekta linjer av druvbuskar som på det chilenska landskapet bilder visionen av vågor. Helt helt helt otroligt.
Jag fick lära mig att de olika druvorna kräver olika slags miljöer och att temperatur och närheten till hav är några av aspekterna som spelar in. Plockade mogna druvor från buskarna och fick kände skillnaden mellan olika sorter.



Till vänster ser ni hotellrum :)



Vindruvsplantage



Goa druvor!

Därefter väntade en tur till självaste "fabriken" och förvarandet av vinet. Det var en källare byggd innuti en cerro, ett runt stort luftigt rum med väggar bestående av stenar staplade på varandra som hölls upp av ett slags grått galler. Allt var otroligt stilrent och snyggt, den ena formationen, dörren, bordet eller salen överträffade den andra. Via en stor glasdörr gick vi sedan vidare i ett enormt rum inrätt med trä och med ett avlångt bord stort som jag vet inte vad. Det var dags för det jag hade fruktat mest, vinprovning! Hur gör man?! Hahaha. Men jag hade inte behövt vara orolig. Det var grymt kul och jag fick verkligen möjligheten att känna skillnaderna mellan olika vinsorter och dessutom prova ett par riktigt fina viner! Sammanlagt provade vi 8 st, 4 vita och 4 röda. Och nej, man svalde inte, man spottade, som tur var ;)



Detta är "på" en cerro, källaren där vinet förvaras är innuti.



Vin! Förstår ni hur jag menar med stenväggarna??



Vinprovning

Som avslut på vårat besök blev vi bjudna på lunch på vingårdens restaurang. Till att börja med bjöds det på två stora osttallrikar med nötter, frukt, bröd, marmelad etc samt ett glas rött till det vid ett litet bord vid sidan om. Osten som tillverkas på vingården (och som var gudomlig!!!) fanns i två variationer, en slags färskost som var som en tårta (typ brie), hård på utsidan och kräääämig på insidan, den andra var en hårdost. Jag gillade bäst den krämiga!
Därefter fick vi sätta oss till bords och blev serverade en förrätt som jag aldrig kommer glömma. Tonfisk carpaccio med en smak av vinäger, honung, soya.... Har aldrig ätit tonfisk på det sättet och det var helt klart en upplevelse! Varmträtten bestod av anka med en slags grön puré, gjord på en grönsak som jag inte lyckades uppfatta vad det var men jag ska försöka ta reda på det! Den hade i alla fall en smak av kummin om jag inte är helt ute och cyklar...:) Ankan var tillrädd i en slags apelsinsås/marinad som passade bra med salladen som även den hade apelsinskal i sig. Efterrätten kom i 3 små varianter på ett avlångt fat. En liten minicheesecake som jag aldrig kommer glömma, en fräsch hallonsorbet och en liten tårt/kakbit gjord på nötter och manjar! Till detta serverades det 3 olika viner och kaffe.
Jag är evigt tacksam mina föräldrar och far/morföräldrar som har tagit med mig och min syster, ända från det att vi var små, ut på resor och restauranger och lärt oss hur man beter sig och uppför sig vid sådana tillfällen! :) Det är mycket mer värt än man kan tro :)

Under hela dagen följde enólogos, och andra som arbetar och styr på vingården med oss.



Restaurangen



Varmrätten



Efterrätten!

Som present fick vi med oss 2 vinflaskor var. En Sauvignon Blanc och en Pinot Noir. Jag valde att ge dom till Julio och Marcela, (eller ge och ge.. finns en risk att jag kommer dricka av dom också haha^^), men jag kunde se att Julio blev riktigt glad när jag sa att jag tyckte vi skulle ha vinerna hemma och att jag inte skulle spara dom till Sweden-land. Han började genast läsa på etiketterna och planera en god middag till hahaha. De har gjort så otroligt mycket för mig och jag kommer aldrig riktigt, hur jag än försöker, kunna återgälda dom. Det enda jag kan göra är att vara glad, känna och visa min tacksamhet och dela med mig av mina erfarenheter och det jag vet och försöka vara en allmänt god männsika och bra vän.. :)

Enjoy;)

H


RSS 2.0