Grattis moster!!!


Idag fyller min älskade moste Lena år!:D Hoppas du har det underbart, tänker på dig idag!

Enjoy;)

H


Dag 58 - Ytterligare ett vingårdsbesök


Hej!
Igårkväll gjorde jag fiskgryta med saffran till middag och den blev jättegod!:D Bjuder bara på familjens specialitéer hihi ;) Men nu börjar mina middagsidéer ta slut!! Hjälp mig?!

Idag ska jag få följa med 2 stycken från jobbet på ett vingårdsbesök! De frågade mig förra veckan om jag ville följa med eftersom jag hade berättat att jag aldrig hade varit på en vingård (vilket jag visserligen har nu, men i alla fall). Jag tror vi ska åka vid halv 11 nån gång, sen kommer vi tillbaks på eftermiddagen =)
Skönt att få komma ut en dag!! :DBild från vingården i lördags, Concha y Toro

Enjoy;)

H


Chilenos flojos y suecos saludables...?


På svenska betyder rubriken "lata chilenare och hälsosamma svenskar" :)

Det finns myter, talesätt och allmäna fördommar om alla nationer i världen. Om de är sanna eller ej är ofta svårt att avgöra, vi är ju trots allt våra egna individer! Men hur som finns det en uppfattning om att chilenare är lata. Jag tror inte jag har stött på en enda chilenare som inte har sagt "yaaaaaaaa pero somos floojos, los chilenos son flooojos" (vi är lata, chilenarna är lata). Men jag kan verkligen inte hålla med om det! Visst, det beror på hur man ser på det. Som jag har uppfattat det så är det inte direkt vanligt att man sportar och tränar mycket här och på så sätt så, ja, då är nog chilenarna lata. Men ser man det hela ur ett större perspektiv så är det helt annorlunda. Det finns till exempel inte en universitetsutbildning som är färre än 5 år. En del jobbar på förmiddagen och har sen universitetsstudier fram till 11 på kvällen. Vilket program du har behörighet för att plugga avgörs av ett enda prov och det är dessutom så OFÖRSKÄMT dyrt att gå på universitetet här så jag tror självaste Jan Björklund skulle sätta i halsen om han fick höra det. Efter dessa 5 år på universitetet väntar förhoppningsvis en bra anställning. Men tro inte att det är 8-5 som gäller här inte. Många kontor har öppet sent inpå kvällen och det är inte ovanligt att folk stannar fram till 21 eller ännu senare. Du har visserligen ett bra jobb, en bra lön... Den andra extremen är tvärtom. Det finns många som jobbar som till exempel "trädgårdsmästare" och vattnar parker och planteringar i Santiago. De kanske har bättre arbetstider men en månadslön som är lägre än de svenska universitetsstudenternas CSN-bidrag...

Med detta i bakhuvudet går vi vidare till nästa punkt. De hälsosamma svenskarna! För ja, är det något jag har förståt så är det att livet i Santiago inte är särskilt hälsosamt. Som jag nämnde tidigare är det få som tränar, man äter MYCKET och OFTA av en kost som till stor del består av sötsaker, vitt bröd och halvfabrikat, och tillsammans med luftföroreningarna här kan jag tänka mig att Santiago är världens mest ohälsosamma stad. Den chilenska kulturen som bidrar med sena middagar, lite sömn och en hel del alkohol gör ju inte saken bättre direkt.,
Men det jag har förstått är att allt detta hänger samman. Hur lätt är det att vara hälsosam när man jobbar/pluggar 24/7? När ska man hinna träna? När ska man hinna laga nyttig mat? Vem har råd med dyrt fullkornsbröd? Okej nu ska vi inte överdriva det här med maten, det finns många som lagar mat och den chilenska maten är GRYMT GOD ofta med mycket grönsaker och frukter, jag antar att det också är en individuell grej,,, men generellt sätt så äter chilenarna, enligt min uppfattning, inte särskilt nyttigt. Men som sagt, jag förstår att det inte är så lätt att vara hälsosam! Det är till exempel mycket lättare för oss svenskar som inte har en massa andra problem att tänka på hela tiden,,, och att vi dessutom har helt andra förutsättningar och rättigheter som tillåter oss att välja en hälsosam livsstil.

Med detta sagt så vill jag även lyfta fram att detta inte betyder att svenskarna är "lyckligare" än chilenarna. Tvärtom skulle jag vilja påstå att chilenarna är ett glatt folk, de är gästvänliga, ödmjuka och TACKSAMMA för vad de har. För dom är ingenting en självklarhet.

Enjoy;)

H


Dag 57 - 8 veckor i Chile!


Vilket betyder 2 månader vilket i sin tur betyder 1/3 av min tid i detta avlång land. Tiden rullar på:)Enjoy;)

H


Yeeeeeeeeeeeeeey!


IDAG KOM DEN!!!
Fick idag se mitt livs första publicerade verk!! :D Ett litet reportage om Stockholm i den chilenska gastronomitidningen Platos&Copas. Finns i butik i Chile på fredag :D

Enjoy;)

H


Dag 56 - Nu börjar kylan komma till Santiago!


Hej på er :)
I gårkväll när jag gick och la mig började jag känna mig lite svidig i halsen. Såklart var det lite värre i morse när jag vaknade så det fick bli honungsté till frukost och en tur in på Shell för att köpa halstabletter innan jobbet. Jag är i och för sif inte förvånad, sommaren börjar gå över till höst och det märks tydligt på temperaturen här i Santiago. På morgnarna nu är det inte mer än 7 grader, däremot vid lunchtid kan det fortfarande vara 29 grader! Det är extremt svårt att klä sig rätt nu känns det som. På morgonen vill jag helst sätta på mig stickade tröjor, skinnjacka och jeans,,, men på dagen klarar man sig med shorts och t-shirt! Jag försöker köra på nått mellanting men antagligen har jag klätt mig för dåligt eftersom jag nu börjar få onte i halsen... Hoppas honugnsté, halstabletter och strumpor räcker för att hålla febern borta :)
Jag måste verkligen komma iväg och köpa skor nån dag den här veckan! Det varmaste jag har med mig är converse och det är långt ifrån tillräckligt.. Chilenarna har redan tagit fram kängor och dunjacka liksom...^^ Visserligen är jag svensk, haha, men jag är inte superwoman, tyvärr! xDKan nån skicka en dunjacka tack...? :)


Idag ska jag få jobba lite mer med webbsidan! Spännande! :D

Enjoy;)

H


Chilenska hundar


Skönaste grejen här i Chile! Ni vet taxar, asså hundrasen, här kallas de för salzichas!! HAHAHA, trodde jag skulle dö när jag fick höra det!Enjoy;)

H


Dag 55 - Lunes

Heej,
idag är det måndag och precis som hemma i Sverige känner jag mig alltid lite seg och trögstartad på måndagar.... Gårdagen spenderades med att besitga el cerro, en joggingtur som tog ungefär 3 timmar! Och sen blev det till att softa hela eftermiddagen frams till kvällen då vi åkte till supermercado och storhandlade :)
Förra veckan så letade jag upp "chilensk" keso på internet. Keso existerar alltså här! MEN, det heter typ "requesón". Det sa i alla fall google translate hahaha. Bra källa där;) I alla fall. Jag var fast besluten att jag skulle hitta keso igår. Så jag frågade runt på supermercado, fick en pekning neråt i butiken och ett långt förklarande svar,,, bara det att jag ändå inte riktigt fattade! Jag uppfattade två betydelsefulla ord, "ricotta" och "ekotaaache". Hmmm :/ Efter att ha sprungit runt ett tag och sen till slut även engagerat Marcela och Julio i jakten på något som de inte ens visste vad det var för något så hittade vi rätt!! "Ekotaaaaache" = COTTAGE! Hahaha. Såklart! Så nu har jag i alla fall KESO hemma i kylskåpet som jag ska gotta på nån dag =) Skam den som ger sig ;)
Tror ni jag kan lyckas hitta alprosoya också..?

Enjoy;)

H


Dag 54 - Har bestigit el cerro!


Yeeey!
Sprang upp för el cerro cristobal igår! Santiago marathon, jag är redo! :D

Enjoy;)

H


Concha y Toro


Hej på er!
Vingårdsbesöket igår var helt underbart! Vi åkte till en Viña som heter Concha y Toro som ligger precis utanför Santiago. Det tog ungefär en timme att ta sig dit med bil (så då kan ni ju tänka er hur stort Santiago är...). Man får gå runt själv och kolla på vingården men vi valde att gå en guidad tur, det är mycket roligare så och man lär sig mer =) Turen var ca 80 min lång och innehöll en tur bland druvorna, ett besök in i utrymmena där vinet lagras samt ner till en källare som heter "Castillero de Diablo" (det vinet känner ni väl igen??;)) där vinet lagras och 2 provsmakningar (3 om man räknar med druvorna som man fick äta från buskarna:D)
Vi hade en jättebra guide som pratade högt och tydligt så till och med jag hängde med rätt bra. Han var dessutom rolig att lyssna på och berättade intressanta grejer. Vi fick lära oss varför man ska hålla i foten på vinglaset och hur man kan se aromerna genom att hålla ett glas vitt mot solen och på så sätt urskilja särskilda färger.

Efter turen så shoppade vi loss i gårdsbutiken, jag köpte en flaska av det röda vinet som vi fick smaka under turen till mami och papi :) Det får stå på lagring här till augusti;) Vi åt faktiskt inte lunch på vingården utan tog oss itsället till en restaurang i närheten som låg som på en liten gård. Där fick jag se ett par dansa "queque" eller vad det nu heter... (undrar om inte queque är sockerkaka..? shit, aja, det jag menar är i alla fall typ chilensk folkdans ) och självklart åt vi grillat :D

Visar en del av bilderna från dagen här nedan, resten finns på facebook:DVackra druvplantor:)Vinprovning:)
(OBS, kött för 5 personer, inte bara min tallrik hahaha)

Enjoy;)

H


Dag 53 - Vin vin vin... :) Jag är i CHILE!


Heeeeeej!
Födelsedagskalaset för Marcelas kompis igår kväll var SJUKT kul. Sjukt sjukt kul!!
Som vanligt kom vi dit väldigt sent. Vi var ditbjudna till 9,,, kl 20.50 hoppade jag in i duschen haha. Jag kan inte sluta förundras över den här tidsaspekten som skiljer sig så MARKANT mellan Sverige och Chile. Jag blir blir lika överraskad varje gång jag blir stressad för att sen inse att jag ändå ligger 10 min före alla andra^^ Man bryr sig liksom inte om att kolla på klockan här. "Att komma i tid" existerar inte, man kommer när man kommer liksom och det är ingen som förväntar sig något annat :)

I alla fall. Festen var i ett gulligt hus i ett villaområde. När vi kom dit så blev det den där klassiska "alla vänder sig om och kollar vilka som kommer", och det var inte LITE folk kan jag säga. Folk stirrade som vanligt lite extra på mig eftersom jag inte "passar in". Jag kan riktigt se hur de funderar...."Hon kan ju inte vara deras dotter,,,, inte syster heller....." hahahaha. Min första känsla va i alla fall: GE MIG EN DRINK NU! Annars kommer jag inte överleva den här kvällen...! ;) Sen var det bara att ge sig ut i minglet som befann sig på en terrass/miniträdgård på baksidan av huset. Jaha, ska man kindpussa alla? Eller bara några? Väljer man det själv? Vilka är alla dessa människor?! Lite akward i början men det är bara att kramas på, le och vara trevlig :):) Och en sak är säker, man känner sig ALLTID väldigt väl mottagen och alla är jättetrevliga tillbaks!
Efter en timme hade jag blivit lite bekvämare i situationen och pladdrade på så gott jag kunde med min spanska, som förövrigt blir helt fantastisk ihop med ett glas vin. Vet inte riktigt hur det kommer sig ;) Jag lärde i allafall känna några i min egna ålder och de har lovat att ta med mig ut för att dansa nån kväll! Kul! :D Jag har ju inte varit på discotek här än!! Det är ju nästan pinsamt men samtidigt kan jag ju inte ge mig ut själv på kvällarna :P 

Vi åkte hem rätt tidigt, vid 2-3 tror jag. Vi behövde ju lite sömn för att vara pigga för dagens vingårdsbesök...;)Taggar som vanligt med frukost i sängen =)

Enjoy! ;)

H


Dag 52 - Viernes igen! :D


"På torsdag är det ärtsoppa på lördag är det fest, men fredag är ändå den dagen som känns bäst, ge mig då kyckling det gillar jag mest, jag vill ha fredag idaaaaaaaag!!"

Woho! Viernes, fredag! Och vad är det allra bästa? Jo, en spännande och händelserik helg som väntar!! Ikväll ska vi på födelsedagsfest hos Marcelas kompis och i morrn ska det efterlängtade vingårdsbesöket bli av (hoppasxD)! Senare på eftermiddagen/kvällen ska jag och Marcela hjälpa till på Javieras kalas, det är "manikyrkalas" så vi ska typ sitta och måla naglarna på fjorton 11åringar... Hahaha.. :)
Sen på söndagen blir det till att bestiga el cerro och sen typ vila upp sig inför en ny jobbvecka =)Enjoy;)

H


Dag 51 - Full koll på Disneystjärnor! ;)


Heej :)
Har spenderat dagen med att leta information och skvaller om diverse "Disneystjärnor", alltså sådana som förekommer på DisneyChannel typ. Justin Bieber, Selena Gomez och Demi Lovato verkar vara de big stars, de två sistnämnda hade jag knappt hört talas om tidigare men nu har jag full koll! hahaha.
Det var lite knepigt att rota runt i googles register men det var kul och jag är rätt så nöjd med resultatet :) Ska finslipa några grejer i morrn innan jag lämnar in det sista.

Kan inte fatta att det redan är torsdag! Om en stund går jag från jobbet, när jag kommer hem ska jag hoppa i gympaskorna och ge mig ut på en powerwalk, sen måste jag till supermercado och handla vatten. Kvällen blir lugn som igår, men jag hörde en fågel viska att vi ska äta Pastel de papas! Mmmmm :)Enjoy;)

H


Onsdagskväll en casa!


Heeeej!
Klockan är strax efter 9 på kvällen här i Chile och just nu sitter jag bara och softar i mitt rum. Jag tog en joggintur efter jobbet, var ute och sprang en timme ungefär, skönt! Det har blivit lite av en rutin, jag känner mig både pigg och stark när jag ger mig ut efter jobbet, antar att det är eftersom jag sitter still hela dagarna och kroppen vill ut och röra på sig :P

Skönt att inte behöva göra sig i ordning och åka iväg nånstans ikväll. En kompis till Marcela ska komma över på middag men det blir ingen större tillställning:) Vad kan jag mer berätta... Jo! Jag har börjat planera en liten resa helgen efter påskhelgen... Jag måste ju korsa landsgränsen vid den tiden så förhoppningsvis blir det en tripp till Buenos Aires, Argentina, då! Vore så kul!! Hoppas det blir av :) Berättar mer sen :)

Jag fick ett kul uppdrag på jobbet idag! Ska skriver texter till ena tidningens blogg på nätet. Tidningen är för tjejer i 15års åldern så "blogginläggen" ska handla om teman som intresserar den målgruppen. Idag till exempel satt jag och letade info om Justin Bieber pch Selena Gomez kärleksrelation^^ hahaha. Hoppas jag får skriva nått om Hannah Montana också ;)Kanske inte skriver något inlägg tidigt i morgonbitti, kommer nog sätta igång ordentligt på jobbet på direkten, jag fick ganska många teman att skriva om och jag vill inte verka långsam xD Det tar ju lite tid med språket å allt ;)

Enjoy;)

H
Dag 50 - Sju veckor i Chile!


50 dagar i världens mest avlånga land. Tiden rullar på, hittills har jag lärt mig massor, upptäckt nya saker, börjat se saker och ting ur ett annat perspektiv, insett hur bra vi har det i Sverige, insett hur tråkiga vi svenska kan vara, och känt djupt in i hjärtat hur mycket min familj betyder för mig.

Igår var det dags för veckans andra födelsedagsfirande. Vi åkte till ett område som heter Florida där Marcelas kusin och hans familj bor för att fira Javiera (ena dottern i familjen) som fyllde 11 år. Det firades med completo (chilenska varianten av korv med bröd) och tårta. I bilen påvägen dit satt vi och översatte en låt, "It must have been love" med Roxette, för att träna engelskan lite, haha det var kul :)
Kom hem vid halv 1 ungefär, då var det bums i säng för att orka upp denna morgon :DJavi :)Chilensk tradition..?:P"Men Hanna ditt bröd är alldeles bränt! Vill du inte ha ett annat??" "Men jag gillar bränt bröd...." hahaha ;)Andres, så jäkla söt! Han tror på riktigt att jag är Hannah Montana hahaha

Enjoy;)

H


Dag 49 - Födelsedagar


Det är galet mycket födelsedagar just nu!
Igår var det farmor, Silvia och en tjej på jobbet, idag är det Moa, Felix och Javiera. Plus att i slutet av månaden är det min kära moster:) Mycket tårta blire!;)

Hoppas på att få nån uppgift att sätta tänderna i idag, igår var det lite halvsegt.. Ska även försöka hinna med en joggingtur innan vi drar på kalas ikväll.

Lite tunt med bilder den senaste tiden. Eller? Visar en på min nya väska idag iaf:)

Enjoy;)

H


Dag 48 - Grattis farmor!


Idag fyller min farmor år!!!!!!!!!!!! Stort grattis på DIN dag! Saknar dig massor, hoppas du får en fantastisk dag med god tårta, bullar, kakor, kaffe,,,, och en massa fina blommor och presenter!♥
Älskar dig!


Enjoy;)

H


Dag 47 - Söndag


Heej:)
Söndagen var väldigt blandad. Sprang uppför cerro (!), fast inte riktigt hela vägen. Marcela och jag väntade vid en rastplats lite mer än halvvägs upp medan Julio fortsatte den sista och värsta biten upp. Nästan gång ska jag försöka mig på hela :)
Vid 2-tiden blev det lunch hos Julios föräldrar för att fira Silvia som fyller år idag (måndag) och sen åkte vi på skojakt! Ett par små söta skor till Marcelas kusinbarn skulle inhandlas. Men att hitta ett par rosa, gympadojjor i stl 32 var inte det lättaste kan jag säga...^^
Kvällen avslutades med pizza :)I ett av köpcentrumena så hittade jag en ridsportbutik!!!!!!! Den var liten och utbudet inte så stort.. Men ändå! De hade typ samma grejer och märken som vi har hemma :) Jag gick runt en bra stund, klämde och kände på alla grejr, drog in doften av läder... Mmmmmmm. Precis vad jag behövde :)

Hur normalt är det med en konstgjord våg för att träna surfing? Tydligen helt normalt i Chile ^^Frukt och grönt avdelningen på Jumbo är ENORM, och hur fin som helst!Såhär ser aloevera ut som råvara! Häftigt :)

Enjoy;)

H


Peruansk matupplevelse


God morgon =)
Igårkväll efter kakbaket och stök i köket så åkte vi in till stan för att äta på en peruansk restaurang. Seriöst, det var SÅ gott. Alla här säger att det peruanska köket är mycket bättre och godare än det chilenska och att man definitivt måste testa att äta peruansk mat även fast man är i Chile Det var en riktig smakorgasm kan jag säga! Jag åt en skaldjurstallrik med ris, yummie =)Julios tallrik, "mariscos de jardín" (trädgårdens skaldjur), den såg inte lite god ut =)Pisco sour!Ett av rummen på restaurangen, full av peruanska målningarDagens frulle!


Nu väntar söndagsjoggingen!

BTW!!
Igår när vi åkte bil så såg jag, på väldigt långt avstånd men ändå, en gräsbana med hinder och massa hästar och ryttare som red runt och tränade!:D Hästvärlden finns alltså här med... :) Jag blev alldeles varm inombords när jag insåg det... ♥

Enjoy;)

H


Dag 46 - Ändrade planer!


Här har jag gått och tjatat i 2 dagar nu om att vi ska åka till en vingård idag! Men så blev det förstås inte... :/ Det blev lite ändrade planer eftersom det var en del andra grejer som var tvugna att fixas. Typ handla födelsedagspresenter och så.. Men jag har haft en kul dag ändå :D

Vi har varit iväg till Santiagos svar på "Barkarby outlet", haha. Det var i alla fall en massa välkända märken med nedsatta priser. Jag köpte ett par trosor och en BillaBong väska till mig själv, och sen köpte jag presenter till Silvia som fyller år på måndag =) (Samma dag som farmor fyller år!♥) Det blev en sallad med rökt lax och ricottaffylld tomat till lunch på en liten lunchresturang här i krokarna där jag även fick syn på en vägskylt med ett välkänt namn... ;)Outlet :)ESTOCOLMOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!! (Gotemburgo, Noruega och Oslo finns också;) Men Estocolmo är ju helt klart bäst:D)

När vi satt i bilen på väg hem blev jag sugen på att baka! Jag vet, det där är nån sjukdom jag har,, ibland får jag en sån himla abstinens för att sätta händerna i en deg och knåda på! Hahaha. Så när vi kom hem satte jag och Marcela igång att baka kakor!:D Hade sett ett recept på "galletas" (kakor) på baksidan av havregrynspaketet häromdagen, så det fick helt enkelt bli havrekakor =) Mmmmmm så goda de blev... :)Kakingredienser!Mmmmmm havrekakor! De ser stora ut, I know, men de är typ vanlig cookiesize :D

Vet inte vad som händer ikväll, men förmodligen så går vi ut och äter någonstans =) I morrn ska jag upp tidigt och hänga med på "söndags-turen", jogga alltså.. Sen på eftermiddagen så ska vi tydligen fira Silvia med en lunch hemma hos Julios och Silvias föräldrar. Förbereder mig på matkoman redan nu...^^ hahahahaha. Ni kanske inte tror mig,, men chilenarna äter MYCKET! Jag lovar, det är otroligt... hahahaha.

Enjoy;)

HBästa egenkvällen ever!


God morgon!
Klockan är 9 här i Santiago, jag vaknade för en liten stund sen och nu sitter jag med datorn i sängen. Det är typ 50 grader under mitt duntäcke, and I like it! ;)

Jag hade ju lite ångest över vad jag skulle göra i gårkväll eftersom jag skulle vara helt ensam. Men allt blev så jävla bra! Jag tog en joggingtur vid halv 8 vilket var väldigt skönt. Avgasigt och äcklig luft förstås men det var ganska svalt och när jag kom tillbaks hade det börjat mörkna.
Efter joggingturen fixade jag en lyxig (beror på hur man ser det) fredagsmiddag bestående av pannkakor med strösocker och en blandad sallad!:D Till det tände jag ljus och kopplade upp min dator på TV4play så jag kunde ha senaste avsnittet av Parlamentet som underhållning. Love it :)
Klockan var strax före 10 så jag gjorde mig i ordning lite snabbt och traskade sedan iväg till bion Hoyts som ligger i köpcentrumet här intill. Där jag var på bio förra fredagen också ^^ Ställde mig i biljettkön och försökte förstå mig på kvällens filmtablå men fattade inte helt. Så när det var min tur frågade vad det var för filmer som skulle börja inom kort. Det var en film kl 22.10, jag frågade vad det var för slags film och han sa att det var en chilensk komedi. Skitbra tänkte jag. "Men du vet att den är helt på spanska va? utan text". Crap... Kanske är bättre att se en engelsk film? "Vad har du mer?", "Desconocidos halv 11, annars är det långt till nästa". "Vafaan, den såg jag ju förra veckan!"
Jag sa att jag skulle fundera ett tag och gick och satte mig i en trapp. Kände mig lite uppgiven över att mina fredagsplaner inte verkade gå ihop... Skulle jag ta ett glas vin på nån restaurang istället? Själv? "kul"... Hem och kolla på TV? fan va tråkigt...Men sen tänkte jag, vafan! Den chilenska filmen? Why not?! Jag är ju här för att lära mig spanska och vad spelar det för roll om jag inte fattar allt? Jag har ju inte direkt något bättre för mig.. Så jag traskade tillbaks till luckan, kirrade en biljett och gick in i biosalongen. Filmen skulle precis börja:)
Efteråt kände jag mig både stolt och nöjd över att jag gick och såg den där filmen :D Filmen, "El Limpia Piscinas" var sjukt kul, jag skrattade mycket och förstod faktiskt NÄSTAN vartenda ord. Jag tror det var en bra film att se eftersom handlingen inte var så komplicerad. Den handlade om en kille som blir kär i sin granne och börjar jobba som poolstädare. Haha, egentligen som en typisk "sålig svensk film", men för mig var den perfekt :DIdag ska vi åka till en vingård! Tror vi ska va där vid 12-1 nån gång, sen efteråt ska vi äta lunch där :)

Enjoy;)

H


Ett litet collage :)


Bjuder på ett litet collage från Viña del mar innan jag drar från jobbet :)Har inte haft så mycket att göra nu den sista timmen så jag har mest suttit och kollat runt på hemsidorna och lekt lite med bilder. Nu ska jag röra mig hemåt, ska gå förbi supermercado och köpa lite frukt och annat gott också. Kvällen blir som sagt lugn, men morgondagen blir spännande! Då ska vi förmodligen åka till en vingård!

Enjoy;)

H


Dag 45 - En fredag utan planer

God morgon!
Sitter på praktiken och fixar mina morgonsysslor. Rutiner,, jisses vad jag älskar rutiner! ♥

Gårdagen var mer än bra! Jag hann chatta lite snabbt med storasyster (♥) innan jag drog från jobbet vid 6 tiden. Sällskapade med två från jobbet till tunnelbanan och åkte sen in mot centrum för att möta upp Jossan för en Starbucksfika vid 7-tiden. Vi satt och snackade skit i ungefär 1.5 timme. Så SKÖNT att prata obehindrat och slippa tänka efter en miljon gånger innan man får något sagt!;) Under tiden vi satt och fikade så fick jag ett sms av Marcela där hon skrev att vi var bjudna på middag hos Julios syster, vilket var helt perfekt eftersom Starbucks caféet som vi var på ligger alldeles intill där hon bor!
Så när vi hade fikat färdigt traskade jag dit. Det bjöds på mycket mat som vanligt, fisk i ugn med "potatisbollar", gott! =) Kom hem skapligt och var i säng vid halv 12 tror jag, skönt! :)

Idag vet jag inte riktigt vad som kommer hända. Marcela och Julio ska på bröllop ikväll och Jossan är bortrest i helgen så jag vet inte riktigt vad jag ska hitta på! Ser ut som att det blir en lugn hemmakväll för min del. Eller ska jag kanske våga mig ut på stan själv..?! (Neeeeeeej jag skojja bara!;))
Kanske kan hyra en film? Det måste man väl kunna göra här? :)En park jag passerar påväg till jobbet:)

Enjoy;)

H


Hjälp!


I förra inlägget skrev jag att jag behöver hjälp att välja ut bra tips om Stockholm, nu vill jag utveckla denna bedjan till andra stora städer också!
Typ London, Oslo, Paris, Barcelona, Amsterdam, Milano... Har du varit i nån europeisk stad och har några riktigt bra tips om denna? 
Det här verkar bli en uppgift som jag ska fortsätta med så jag är glad för all hjälp jag kan få :) Jag har liksom inte varit i så många storstäder,, har hållt mig till playan i Spanien mest^^ Men vafan, bor man i Sverige så gör man! ;)

Btw.
För er som är nyfikna på vad för slags tidningar min praktikplats har så kan ni gå in och kika på hemsidorna nedan :)

DeNovios
Platos y Copas
City
Mamá y Bebé
De 15 fiestas

Enjoy;)

H


Dag 44 - Hösttecken i Chile


God morgon på er =)
Sitter på praktiken och har precis startat igång min dator. Brukar alltid börja med att kolla mailen, facebook och att uppdatera bloggen, så det är vad jag ska göra nu tänkte jag :)

Jag är sömnig idag. Väckarklockan ringde mitt i djupsömnen, och både jag och Philip med PH hade kunnat tänka oss ett par timmar till under duntäcket...
Anledningen till att jag är trött är som vanligt att jag kom i säng alldeles för sent igår. Jag åkte med Marcela när hon skulle presenteras en vän för en annan vän eftersom den första vännen kanske ska börja jobba som "nana" hemma hos den andra vännen. Hmm. Komplicerat. Men ni fattar nog!;) Kom hem vid midnatt och DÅ var det dags för middag. Pannkakor med tonfisk fyllning, typ crepes alltså. Det var gott =)

Idag är det, precis som igår, varmt och skönt, runt 25 grader väntas det bli tror jag. Men man kan redan se en hel del hösttecken här i Santiago! Kalla morgnar och bruna löv är väl de mest utmärkande..

Nej, nu ska jag sätta igång! Har fått i uppgift att leta bra "turistinfo" om Stockholm. Typ restauranger, sevärdheter, caféer,,,, "MÅSTEN" om man är i Stockholm helt enkelt. Har ni några tips????

Enjoy;)

HPS!!!!!!!!!!
Igår firade jag 6 veckor i Chile, dvs en fjärdedel av min resa! Jisses, tiden rullar på :)


Dag 43 - Nya äventyr på praktiken:)


Hejsan!
Idag var det som sagt ett "frukostmöte" inbokat på ett hotell inne i centrum för alla på företaget där jag praktiserar. Jag hade hoppats på att få erövra frukostbuffén men så var det förstås inte hihi. De hade ordnat jättefint i en lobby och dukat upp en liten minibuffé bestående av fruktsallad, bröd, kaffe, juice och diverse pålägg på vardera bord. Inte illa det heller ;)
Anledningen till att vi var där var ett informationsmöte med prat om målsättningar, förändringar, organisationen i stort m.m. Jag gjorde mitt bästa för att hänga med i powerpoint presentationen och jag tror jag fattade det mesta,, "i stora drag" typ, ni vet ;)
Vid 11-tiden åkte vi tillbaks till kontoret och fortsatte dagen som vanligt..:)

Idag är det varmt och skönt här, cirka 25 grader vilket jag tycker är väldigt lagom! Men man märker däremot att det går mot vinter. Både igår och förrgår var riktigt kyliga och man kunde lätt ha både långbyxor och jacka på sig utan att svettas. I måndagsnatt frös jag som en liten fågelunge och blev tvungen att sätta på mig mormors snurrstrumpor för att kunna somna. Men nu har jag ett ordentligt täcke så nu är det varmt och gosigt när jag ska sova :DPhilip och jag plockade fram duntäcket igår ;)

Nej nu ska jag fortsätta jobba! Håller på att skriva om massage för nyblivna mammor. Det ska bli nån liten infoartikel som ska vara på en av hemsidorna tror jag :)

Enjoy;)

H


Lluvia de fotos - Bildregn :)


Har kommer lite fler bilder fran min harliga helg i Viña del mar och Valparaiso :)Som sagt, det finns manga manga fler bilder pa facebook :)

Nu ska jag ga och ata. Julio star i koket och fixar middag. I morrn maste jag ga upp tidigt for jag ska in till ett hotell i stan dar vi ska ha ett frukostmote, om jag har forstatt det ratt. Tror det kommer bli jattekul och jag kanner mig forvantansfull :)
Jag har borjat fa lite svarare (enligt mig iaf) pa jobbet vilket ar bade laskigt och kul pa samma gang! Det ar en utmaning!! Jag har hoga krav pa mig sjalv och vill alltid gora mitt basta! Men jag maste komma ihag mina begransningar och mina egna forutsattningar med spraket osv :) Jag forsoker tanka att jag ska gora allt noggrannt, att det far ta tid, det ar sa jag kommer lara mig bast ocksa tror jag :)

Enjoy;)

H


Dag 42 - Smygtitt :)


Hej:)
Jag hann inte lägga upp några bilder här på bloggen igår trots allt :P Jag kände att jag behövde komma i säng lite skapligt och få ordentligt med sömn. Självklart hade jag svårt att somna bara därför, men så ere hehe.

Nu är jag på jobbet och kommer inte hinna ladda upp en massa bilder heller tyvärr xD Men ni ska få er ett litet smakprov! Ni som är vänner med mig på facebook kan ju gå in där och kika ;)


Enjoy;)

H


Dag 41 - Back at work!


Måndagar är ju sådär lagom kul.. Ännu en sak som inte skiljer sig åt i Sverige och Chile hehe...

Helgen i Vinia del mar och Valparaiso var helt underbar! På lördagen var det skaldjur och stranden i Vinia och på söndagen joggingtur och stadsvandring i Valparaiso. Jag har tagit en miljon bilder som jag ska försöka lägga över i daatorn ikväll så förhoppningsvis kommer ni kunna se dom här på bloggen i morrn :) Jag kommer inte kunna lägga upp alla här förstås, men ni som är vänner med mig på facebook kan ju alltid kika där ;)

I morse när jag vaknade ville jag verkligen inte gå upp. Jag var sjukt trött och hade lätt kunnat sova ett par timmar till. Men det var bara att krypa ur sängen, stänga av väckarklockan och smyga in i badrummet. Det har varit lite problem med min toalett, förra veckan blev det översvämning när jag duschade och självklart skulle det krångla just den här morgonen också. Den hade inte "fyllt på sig själv" med vatten så det gick inte att spola. Så jag fick börja morgonen med att mecka och leka rörmokare en stund... När toan verkade fungera slet jag av mig pyjamasbyxorna och drog undan duschskynket för att ta mig en varm dusch. Och vad möts man av då? Jo, den absolut VÄRSTA tänkbara starten på en morgon,,, EN SPINDEL i badkaret. VAFAAAAN!!! Den var äcklig dessutom. Liten kropp med långa smala ben och snabb som fan. Virade in mig i en handduk och kikade ut i hallen, varken Julio eller Marcela var i närheten. Shit. Fick lösa det själv helt enkelt... Tog duschkranen och spolade ner den lilla filuren som vek ihop sig själv till en liten boll. USCCCCH JAG RYSER BARA JAG TÄNKER PÅ DET!!!!!!!!!! Undrar om han dog eller om han kommer krypa upp ur avloppet igen..? Kan spindlar simma? Någon som vet? Bäst jag är på min vakt nästa gång jag ska duscha... Just in case...

Sitter på praktiken och väntar på att Marta ska förbereda en uppgift åt mig. Tror det handlar om att leta bilder och info till olika vinsorter. Kanske kan va lärorikt:)

Vi hörs senare! Och btw, glöm inte kika in bilderna sen!:D

Enjoy;)

H


Dag 40 - Joggingtur i Vinia del Mar


Godmorgon :)
Klockan ar runt 10 har i Chile, solen skiner och jag har precis fatt i mig lite frukost. Idag ska vi tydligen ut och springa! Jag har darfor sett till att ga upp i tid sa jag hinner ata en bra stund innan, jag vill inte fa hall namligen...

Hoppas daremto Marcela och Julio kommer upp snart sa vi slipper springa i steksolen mitt pa dagen. Vet inte riktigt hur detta ska ga men jag antar att det bara ar att kuta och halla kaften! ;)

Sen tror jag det blir lunch och en tur till Valparaiso innan vi aker tillbaks mot Santiago.

Hors lite senare! Jag har massor av fina bilder att visa :D

Enjoy;)

H


Dag 39 - Nyheter all day


Hej!
Idag fortsatter rapporteringarna fran jordbavningen i Japan och dess effekter pa latinamerika. Det utbrot ett tsunamilarm igar eftermiddag langs med HELA Chiles kust, vilket alltsa ar typ hela landet. Men det verkar som att de flesta stallena har klarat sig bra, tror det kom stora vagor i soder men annars var det ratt lugnt. Det rapporteras live non-stop pa 3 av Chiles storsta TV-kanaler, nagot man kan forsta eftersom det bara ar lite mer an ett ar sen en massa chilenare dog i tsunamin som orsakades av jordbavningen den 27 februari.

Nu till nagot roligare, igar var vi pa bio!! :D
Jag Marcela hennes syster Claudia och deras pappa tog oss till "Hoyts" (typ chilenska SF), kopte popcorn och kollade pa "Desconocidos" (Unknown). Den var faktiskt riktigt bra tycker jag, lite overdriven kanske men helt ok :) Det var engelskt tal med spansk undertext, ett bra satt att trana spanskan pa :)Idag blir det en liten spontantur till Valparaiso och Vinia del Mar. Har precis atit frukost, nu ska jag duscha, packa en liten vaska och sen aker vi. Kommer hem nan gang i morgon eftermiddag tror jag. Har sett Vinia nagra ganger nu sa jag tror planen ar att vi ska halla oss mer i Valparaiso som ligger precis brevid. Jag bringar kameran sa jag kan ta lite bilder och vsa sen :D

Btw, till frukost idag gjorde jag english breakfastscones! De blev jattegoda! :D Det var lite knepigt att hitta alla ingredienser i supermercado men till slut lyckades jag ;) Levadura de polvo = bakpulver! Tack alla er som hjalpte mig med det problemet :)Nej, nu maste jag ta mig ur sangen och gora mig i ordning! Det har blivit en ful ovana det dar,,,, att jag ater frukost i sangen pa helgerna haha.

Hare bast alla!

Puss pa er familjen! Hoppas ni har en underbart mysig dag i stan!! <3<3

Vierneeeeees!! - Fredaaaaag!!


Yees!
Ett tydligt tecken på att man har börjat komma in i rutiner är när man tycker det är så fantastiskt skönt med fredagar! :D Gud så skönt det ska bli med helg :)

Vet inte riktigt vad som kommer hända i helgen, vi hade planer på att åka till Valparaíso men eftersom det är tsunamivarning och dessutom väntas bli lite kyligt den här helgen så känns det som en mindre bra idé.. En annan plan var att bestiga ett berg! Det låter spännande! :D Vi får se helt enkelt..:)

Nu ska jag ta mig hem från jobbet, äta lite mellis, försöka hitta ingredienser till scones på supermercado och sen göra fredag :)

Hoppas ni får en mysig helg!

Enjoy;)

H


Dag 38 - Strippklubb


Heej.
idag är jag trött kan jag säga..

Möhippan igår var väldigt rolig:) Jag och Marcela gjorde oss i ordning och åkte iväg vid 10 på kvällen ungefär mot den så kallade showen. Vad jag inte hade fattat däremot var att det var en STRIPSHOW vi skulle se! Haha, när jag tänker efter borde jag ju ha fattat det på direkten...^^ Såå, kvällen var inte så lugn som jag hade förutspått kanske.... ;P Det var typ 8 vältrimmade dudes som hade varsit litet uppträdande iförda alla dess möjliga olika outfits,,, polis, pilot, cowboy, darth vader,,, u name it! hahaha! De 3 sista visade ALLT kan jag säga... hmm...

Så det var min strippklubbspremiär!! Det var i alla fall en jäkligt kul kväll och som jag tror bruden uppskattade ;) men jag är glad för att jag tog en Primavera, alkoholfri drink. Det hade varit jobbigt att vara bakis idag :P Jag är dessutom lite loj redan eftersom vi kom hem sent men ändå gick upp tidigt...Annars så kan jag meddela att det är mulet i Santiago idag. Det är lite kyligt såhär på morgonkvisten men ändå rätt skönt...:)
Dessutom har det tydligen varit en riktigt kraftig jordbävning i Japan och pga risken för tsunami så har de "stängt av" längs med hela Chile. Skönt att man bor i Santiago som ligger långt från havet! Hoppas det inte kommer någon stor våg...

Enjoy;)

H


Mitt mission!


Äntligen har jag fått en ordentlig uppgift!
Jag sitter och letar fram bra recept ur "Platos&Copas" (en matlagningstidning) som de kan återanvända för att göra reklam åt vissa livsmedelsmärken. Så jag ska alltså leta fram 35 recept som innehåller manjar, grädde eller ost, sen kopiera det, hitta bilden och samla allt i 3 olika dokument!
Låter skittråkigt och det är säkerligen ett typiskt "praktikjobb" men det är lite pilligt och det håller mig sysselsatt! :)
Har nästan hunnit klart, men nu är det dags att gå hem så resten gör jag i morrn!

Ikväll ska jag förresten på chilensk möhippa! Marcelas jobbarkompis ska tydligen gifta sig och ikväll var alla på hennes jobb bjudna på nån "show" på något ställe i stan och Marcela frågade om jag ville följa med. Det blir nog kul:) Som ni märker vet jag inte ens riktigt själv vad det är för något som kommer hända ^^ men vad jag förstår ska det vara rätt lugnt och inte så jättestort! Men vi får väl se..:)


Saknar er där hemma! ♥ Extra stora kramar till min storasyster som jag har hört var jätteduktig igår!;) Du är bäst! :)


Enjoy;)

H


Dag 37 - Rutiner?


Hej!
Vad konstigt det känns att skriva dag 37. Det rullar liksom bara på! :)

Börjar känna mig lite varmare i kläaderna här på praktikplatsen. Jag har bara fått småuppgifter än så länge men det känns ändå kul och spännande. Jag har börjat hitta min plats och lärt känna de som jobbar här lite mer.. :) Förhoppningsvis kommer jag snart in i rutiner här med :)

Men,,, det är annorlunda liksom! Allt är VÄLDIGT annorlunda i mitt liv nu jämfört med för 2 månader sen. Jag blir rätt slut av alla kontraster. Det är mycket att anpassa sig till, mycket att lära sig, mycket som ändras. Det är kul, men utmattande på samma gång! Samtidigt lite det jag var ute efter när jag bestämde mig för att åka hit...

Enjoy;)

H

 

Dag 36 - Min första uppgift! :)


Hej!
Sitter på praktiken och har lite tid över. Klockan är ungefär halv 12 här och jag började halv 9 i morse. Jag fick en uppgift av Marta som, om jag förstår det rätt, jobbar med webben. Uppgiften var att skriva ungefär en sida om "modetrender" för kvinnor just nu, typ vad som är populärt bland kjolar, skjortor, byxor etc. Svårt! Dels eftersom jag inte är något "modefreak" själv direkt som har koll på alla trender, och sen att få ner det på spanska!
Men eftersom det inte var nån deadline på det hela tog jag det lugnt och försökte göra det så noga och bra som möjligt :) Kul var det dessutom och tiden rullade på i en rasande fart!

Fick just höra av Marta att hon var nöjd med det jag hade skrivit och att hon skulle rätta gramatiken och sen skicka tillbaks det till mig =) Efter lite mer redigering och tillägg tror jag att det kommer läggas upp på webbsidan! Det vore ballt :)Pärlorna på mina nya skor började lossna lite häromdagen, då tog jag fram mormors megakit och sydde dit dom! ;)

BTW!
Igår var det jag som lagade mat igen :) Det har liksom blivit min "tisdagsgrej";) Pestopasta med färsk spenat och baconlindade kycklingfiléer blev det, mums! Men det var inte alldeles lätt att hitta ingredienser kan jag säga! Jag kunde tillexempel inte hitta bacon! Så jag gick och frågade typ 3 olika personer "Permiso, estoy buscando bacon??",,,, "ehhhhh QUE?". WTF, bacon?! Och inte hittade jag pinjenötter heller! De är ju liksom grädden på moset! Grejen är att här i chile så är det inga nötter, det är typ frön. Samma sak med cashewnötterna, de är så kallade "kastanjer" här :S Jaja, jag lär mig nog så småningom... :)
Julio hjälpte mig i alla fall med baconen. Han skulle åka och storhandla efter jobbet så jag ringde och frågade om han kunde köpa bacon och "nuezes de pinje" åt mig, haha. Han kom hem med bacon och valnötter :D Det funkade minst lika bra det :D

Enjoy;)

H


Dag 35 - Forsta dagen pa praktiken!


Heeej!
Jag har supertrott! Och det ar nog inte sa konstigt. Jag har verkligen varit pa sprang med nya grejer hela dagen!

Till att borja med akte jag till "Chile Inside" som ar foretaget som ordnar praktikplatser till elever pa ECELA dar jag har pluggat spanska en mandad. Dar traffade jag 2 medarbetare varav den ena akte med mig till praktikplatsen for att se till att jag kom pa plats ordentligt.
Foretaget dar jag praktiserar, ByCComunicaciones, ar ett tidningsforlag som har hand om flertalet brollopstidningar, mat/recepttidningar, mammatidningar och nagra andra nischade varianter. Kontoret ligger i 2 sma hus har i VitaCura, 10 min gangavstand fran dar jag bor. HELT SJUKT! Santiago som ar sa enormt, jag hade lika garna kunnat fa praktikplats en timmes resvag bort! Men, jag ar enormt tacksam for att det ar sa nara! :)
Idag fick jag egentligen inte gora sa mycket. Kolla runt, halsa pa en massa manniskor, bladdra i tidningarna, kolla hemsidan.. Lara kanna foretaget och vad de arbetar med helt enkelt :) Sista timmarna fick jag sitta och leta fram lite europeiska brollopstrender. Inte det lattaste nar man ar ogift, haha! ;) Men i alla fall, jag googlade runt lite och gjorde som ett litet bildcollage i ett worddokument, inget megakomplicerat alltsa :)
Jag hoppas jag kommer fa folja med pa lite av varje som hander pa foretaget for att lara mig sa mycket som mojligt, men jag tror jag maste visa framfotterna lite da :)

Jag kanner mig lite nervos over spraket. Det ar SVART, mycket svarare an jag nagonsin kunnat tro att uttrycka sig precis som man vill. Mest ar det mitt ordforrad som ar for litet fortfarande, och sen grammatiken forstas. Men jag vill ju sa jakla garna kunna uttrycka mig pa spanska sa som jag gor pa svenska! Allt vore sa mycket lattare da! Grrr..! Jag har noll talamod och jag antar att det ar vad jag maste andra pa.. ;) Det blir nog bra.. :)

Idag tog jag fram fina byxorna :)

Nu blir det sangen :) Tror jag kommer sova gott ikvall :)

Enjoy;)

H


Dag 34 - Ledig dag med shopping och trevligt sallskap! :)


Hej!
Idag har jag varit ledig eftersom jag inte borjar praktiken forran i morgon!
Jag borjade dagen med en joggingtur, joggade ungefar 50 min och det var valdigt skont att gora det pa morgonen. Alskar morgonsvalkan!
Nar jag kom tillbaks fran joggingturen hamtade jag lite pengar och gick till en lite narliggande butik som saljer en massa goda frukter och gronsaker och kopte lite smaskikga grejer! Nar jag kom hem igen blev det frukost :DVid 2-tiden motte jag upp Malin. Vi kollade in ett mall och sen kakade vi lunch i solen :) Darefter gick vi till mallet har vid Parque Arauco. Jag kopte 2 jattefina oversize trojor och en liten sot planbok for mynt :)Nu ska jag hoppa i sang! I morrn vantar nya aventyr...! ;) Hall en tumme for mig! Ska forsoka uppdatera i morgon kvall:D

Enjoy;)

H


Mysig eftermiddag med Malin


Hej pa er :)
Sondagar har i Chile kallas ofta for "fomingo", det ar en blandning av ordet domingo (sondag) och fome (trakig). Som ni kanske fattar ar sondagar har ungefar lika roliga som de ar i Sverige...
MEN, idag har faktiskt varit en riktigt kul sondag! Jag var ju lite slow starter forstas och tog det ratt lugnt hela formiddagen for att lata skallen komma ikapp lite grann.. hihi. Jag kollade pa Shrek 2 med spanska roster, uppdaterade bloggen, kakade frukost i sangen... Men nar jag kvicknat till lite grann gav jag mig ut pa en powerwalk 1 timme och sen var jag fit for fight igen! ;)
Det blev en sen lunch vid 3-tiden tillsammans med Marcela och Julio som varit duktiga och sprungit till el cerro pa morgonen. Vi at laxlasagne med sallad, gott :) 
Strax efter 4 motte jag upp svenska Malin vid el mall Parque Arauco. Hon kom fran Viña i morse och har bara 2 dagar kvar har i Chile innan hon aker hem till Sverige igen! Hon hade redan hunnit shoppa en hel del nar jag kom sa vi tog en kaffe pa Starbucks och snackade lite skit. Efter det kikade vi i nagra affarer, jag kopte en ny bikini och sen promenerade vi genom Parque Arauco. Det har varit riktigt skont vader ikvall!

Vad kan jag mer saga.. Jo. Nagot som kommer gora mor min glad! Jag tror minsann jag har gatt upp i vikt! Jag har ju lite blandade kanslor for det dar maste jag erkanna... Men jag har andrat min livsstil ratt drastiskt sa jag antar att det vore konstigt om det inte ssyntes pa min kropp. Jag har daremot ingen lust att ga upp MER i vikt.. Men jag har borjat hitta lite rutiner for bade kost och motion som funkar ratt bra har i Chile sa jag ska forsoka halla pa dom.. :)

I morrn ska jag traffa Malin igen for att kika i ett annat mall xD Pa tisdag borjar mitt praktikaventyr!:)Malin!Parque AraucoMin nya bikini :)

Hare gott!

Enjoy;)

HDag 33 - Lyckad grillkvall!


Heej!
Asadon igar var valdigt trevlig! Kom dit vid halv 5, vi borjade grilla vid 6 och kakade vid 7 ungefar. Vid midnatt hade det blivit riktigt kyligt och vi packade med oss allt ner till lagenheten och fortsatte dar. Nar klockan var 1 hade jag fatt i mig tillrackligt med pisco sa jag och Mauricio (en kompis till Jossans kille) gjorde sallskap till Escuela Militar dar vi skulle dela pa en taxi.
Jag kan val saga sa har.. Jag har upplevt min forsta taxiluring..! Jag markte ganska fort att taxi cahffisen typ korde fel, sa jag borjade hojta en massa grejer pa spanska "yaaaaapo chuuta, por aka por aka", hahaha. Mauricio bad mig att halla tyst medan han snackade med chaffisen som nu "tydligen inte ens visste var Parque Arauco ligger". Det ar liksom ett stalle som ALLA vet var det ligger och jag bor prcis dar. Det slutade i alla fall med att Mauricio bad han stanna vid en bensinmack sa vi fick kliva ur och ta en annan taxi. KUL! Jag hade sa klart shorts pa mig och holl pa att frysa ihjal. Arg var jag ocksa haha. Typiskt nog kom det inga fler taxisar. Vi var liksom en bra bit utanfor centrum. Vi forsokte ringa taxi men det skulle ta en evighet for dom att komma. Till slut fick jag nog och sa att jag skulle ga hem och borjade traska ivag ensam, jag hann forstas inte langt innan Mauricio stoppade mig, haha, tur det! En stund senare fick Mauricio tag pa sin brorsa som var snall och kom och hamtade oss. Tack for tack :):)
Sa kan det ga..! Det ar darfor jag aldrig aker taxi sjalv har!

Idag ska jag softa och sen eventuellt traffa Malin pa eftermiddagen, vi ska ga och kolla i lite butiker, det ska bli kul :)

Enjoy;)

H


Dag 32 - Asado


Hej pa er!
Har just varit ute och joggat och sen tagit en dusch! Jag har sagt det forr och sager det igen, finns inget battre satt att starta dagen pa! Nu ska jag snart ga och ata "efter jogging frukosten" som smakar sa mycket godare an alla andra frukostar xD

Senare i eftermiddag ska jag hem till Josephine och hennes kille i centralaste delarna av Santiago. De flyttade in i sin nya lagenhet for 2 veckor sedan och nu ska de ha en liten "inflyttningsfest" i form av ett grillparty pa taket av byggnaden! Coolt =) De har hyrt grillplatsen mellan 3-21 sa darefter blir det till att ga ner till lagenheten, dricka natt gott och sen forhoppningsvis ut och dansa!
Grillningen blir alltsa en sen lunch/tidig middag. Det ar oftast sa man gor har i Chile, alternativt att man har det senare pa kvallen. Men om man gor sa som vi ska gora idag, alltsa ata tidigt, sa fyller man oftast pa med nagot litet senare pa kvallen, den sa kallade "once", (vickning, pa svenska antar jag ;))Dagens frukost :) I sangen med Philip med PH forstas... ;)
Ser ni brickan? Den ar fran Sverige, det ar en alg och en tomte pa, haha :)

Enjoy;)

H


Sueca de corazón


Hola!
Klockan ar just nu halv 1 har i Chile och jag sitter med Julios dator och kollar natet lite grann. Jag fick som jag ville (som vanligt eller hur mami??;)) och bjod Julio och Marcela pa sushi ikvall! Sushin har ar helt annorlunda jamfort med Sverige! Man koper liksom in flera olika sorter som man delar pa. Till exempel en tallrik med 8 bitar avokado rullar, 1 tallrik med laxrullar, en tallrik med ceviche.... Och sen plockar man lite av varje :) Dessutom finns det 1 miljon olika makirullar att valja pa! Det ar liksom inte "en laxbit" och en "avokadobit" som jag ar van vid, utan det ar makirullar med olika sorters fyllning och olika grejer runt om, typ avokado. Mums! Ska forsoka ta en bild nan gang.. :) Billigare ar det ocksa, betalade ungefar 300 kr for sushi for 3 personer + en flaska vitt.

Vi kom hem fran restaurangen for ca en halvtimme sedan. Jag funderar valdigt mycket har i Chile. Saken ar den att jag fortfarande ar i den fasen att jag upptacker valdigt mycket saker. Jag ar ju svensk, och mina referenser stracker sig inte sa mycket langre an inom svearike. Darfor blir det latt sa att jag standigt far nya erfarenheter har i Chile, saker och ting funkar liksom,,,,, annorlunda!
En sak som jag har kommenterat ganska mycket har i bloggen ar hur billigt allting ar (och da kan jag ju tillagga att Chile nog ar det dyraste landet i latinamerika). Man blir liksom aldrig besviken nar man tar fram miniraknaren pa mobilen for att rakna ut vad nagonting kostar pa supermercado. Spriten ska vi inte tala om... Sprit, cigaretter, tillgang till krogen, sattet att kora bil, komunaltraiken, scheman, tidpunkter, maten.... Allt ar sa mycket mera "slappt" har an det ar i Sverige. Och det forvanar mig! Fortfarande! Jag blir helt tagen av den har mañana mañana stamningen som praglar ALLT!
Jag har fortfarande inte bestamt mig for om jag gillar det eller inte. Eller jo. Jag GILLAR DET. Men endast for att jag VET, att det bara ar for 6 manader. Och sen far jag komma hem til mitt Sverige dar man kommer en halvtimme fore bestamd tid och dar man ringer SL center om 76:an ar forsenad. Jag ar liksom alldeles for stressad (svensk?) for att klara av det har mañana mañana livet for evigt. Men tack vare att jag VET att jag snart kommer hem till landet lagom sa kan jag verkligen NJUTA av tiden har. Jag kan kanna att jag mar bra av att vara har. Jag tycker det ar kul att vara har! :) Men den 27 juli aker jag hem till Sverige igen,,, en miljon erfarenheter rikare! Forhoppningsvis lite mer avslappnad, forhoppningsvis med installningen att "allt ordnar sig".... :)

Hitintills alskar jag Chile. Jag alskar manniskorna, maten, stamningen. Och an har jag MASSOR att upptacka! Men jag ar 100% sueca de corazón (svenska i hjartat). Utan tvekan!! :) Och vet ni? Det ar sa himla skont att KANNA DET i hjartat! For forsta gangen pa lange ar jag helt saker pa nagonting om mig sjalv!  
Jag saknar Sverige. Jag saknar mamma, pappa, Sofie, Maya, Olympus, Pan och alla andra slaktingar och vanner sa otroligt mycket! Snart kommer jag hem till er och berattar om mina upplevelser och nya erfarenheter! Tills dess ska njuta har, och lara mig en massa nya saker :)

Enjoy;)

H


Dag 31 - Graduación!


Heej!
Provet idag gick över förväntan! Jag var rätt så nervös innan faktiskt,,,, mer nervös än vanligt.. Men tanken på att jag aldrig någonsin har fått IG på ett prov (bortsett från uppkörningen för körkortet^^) fick mig att bestämma mig för att det här inte skulle få bli den första! Jag gick upp en kvart tidigare för att hinna kolla igenom gramatiken en sista gång och sen var det bara att köra :)Min klass! Från vänster: Geremia (Schweiz), Maja (Polen), Mónica (lärare), Steffi (Tyskland), Sarah (Tyskland, Supersueca (Sverige).  Jag och min lärare Mónica efter graduation ceremonin :)

Enjoy;)

H


Sexigt värre


Mitt lår börjar ändra färg ^^Men jag är glad att jag bara fick ett blåmärke! Det hade kunnat gå riktigt illa... Har kommit fram till att Santiago inte är så anpassat för cyklister.. I alla fall inte Avenue Providencia :P

Enjoy;)

H


Dag 30 - Bussproblem!


Heeeej!
Jag ska börja att berätta liite om gårdagen :)
Jag gjorde lite allt möjligt på eftermiddagen, softade hemma, fixade nya spelkort till Marcela och Julio (den här gången glosor om kroppens delar), gjorde lite situps, gick till supermercado och köpte roliga frukter.... När kvällen närmade sig gjorde jag mig i ordning för den kommande salsalektionen! Lite lagom uppiffad och på gott humör gick jag ut och ställde mig vid busshållsplatsen för att ta micron till tunnelbanan. Jag väntade och väntade och väntade.. Det kom mer och mer folk och efter 20 min var vi typ 30 pers som stod och väntade på trottoaren. Till slut kom det en buss, den var smockfull! Efter ytterligare en kvart kom det en till buss, smockfull den med.. Dörrarna var öppna och folk bokstavligen HÄNGDE ut genom dörrarna. Nej, tänkte jag. Jag ska INTE leka tarzan och försöka komma med den här bussen. Efter 1 timme väntan kom det en buss som jag kunde hoppa på, EN TIMME?! Jag trodde jag hade åkt till en storstad där det går snabbt och smidigt att ta sig från punkt A till punkt B, men tydligen icke!
Hade det varit i Sverige hade jag stått med luren mot örat och gett vika för mina frustrationer åt nån stackare på SL-centrer, men här i Santiago finns det inget "SL-center"! Det finns inte ens en tidtabell för bussen så egentligen kan man ju inte anklaga den för att vara försenad! Gaaaaaah, sånt där kan göra mig galen!!
Det lustiga är, att alla andra som stod och väntade, är typ HUR lugna som helst. Jag tycker det är helt fascinerande! Antar att jag kan lära mig nått av chilenarnas sätt att vara... ;)
När jag äntligen kom in till stan och mötte upp Josephine (som hade väntat på mig i 45 min...) så tog vi oss till Ilé Habana där resten av skolan befann och väntade in salsalektionen :) Jag berättade om mina bussäventyr och min frustration för en av våra lärare, han satte sin hand på min axel och sa "Hanna, bienvenido a Chile" (Välkommen till Chile). Hahaha, SUCK! ;);)

Salsan var jättekul men svettig! Vi var många fler den här gången och klubben är ganska liten så det var trångt att få plats med salsastegen, hehe :)
När jag kom hem till lägenheten igen strax efter 11 åt jag middag och sen hoppade jag i säng!Såhär fint var det framdukat till mig när jag kom hem från salsan igår :)
Det här är en pepino, vi säljer dom på ICA men jag har aldrig smakat nån så därför köpte jag en igår. Den var söt och god :)

Idag ska jag försöka plugga järnet! Har ju prov i morgon bitti och jag vill verkligen klara det....!!!!! :)

Enjoy;)

H


Dag 29 - Lektioner lektioner lektioner...


Det är väldigt många lektioner av olika dess slag för tillfället!
För det första har jag ju mina spanska lektioner 4 timmar varje vardag, sen har jag börjat med engelskalektioner för Marcela och Julio på kvällarna (fast då är det jag som är lärare mohaha), och nu ikväll ska jag iväg på salsalektion igen! Min vardag i Chile kryllar av tillfällen att lära sig saker, me like!Det här sysslade jag med igår kväll innan middagen! Jag gjorde i ordning små kort med verb på spanska och engelska till Julio och Marcela, det är så mycket roligare att lära sig genom att spela spel xD
Nya pjuks! De andra pajjade igår! Matchade med guldigt nagellack, hihi :D


Igår kväll var det jag som fixade middagen! Hade tänkt göra ugnsrostade rotsaker med plippisar (pannbiffar) och det blev NÄSTAN som jag hade tänkt mig. När jag kom till supermercado insåg jag att man tydligen inte äter rotsaker här i Chile ^^ Morötter, potatis och gullök var vad som fanns och det fick duga ;) Kryddade dom med oregano och gjorde smaskiga pannbiffar med lök och salsakrydda. Gott! Tror Marcela och Julio gillade det också :)
Har sagt att jag ska bjuda på efterrätt nån dag också, smulpaaaaaaaj med äpplen!! ;) ♥

Har fått veta att jag börjar min praktik på tisdag nästa vecka. Jag ska vara på plats kl 10 på förmiddagen för en intervju och sen antar jag att jag fortsätter efter det.. :) Spännande! Jag är grymt taggad! Hoppas bara det blir som jag tänkt mig... xD

Enjoy;)

H

Dag 28 - Feliz cumpleaños abuelo!


Heeeej!
Idag är det 1 mars och min morfars födelsedag!!!! Grattis på dig, hoppas du får en underbar dag och att ni har det trevligt ikväll med god frukttårta med gelatín ;) Saknar er massor! <3

Igår kväll åkte vi hem till Marcelas kusin, Alfonso, och hans familj i östra delen av Santiago, ett distrikt som heter Florida. Det var nämligen Alfonsos och Marianas bröllopsdag igår och deras barn hade fixat en liten överaskningfest för att fira deras 24 år som gifta :) Det bjöds på liten tacosbuffé med pitabröd, rött vin och sen tårta som efterrätt.
Jag är fortfarande fascinerad över hur chilenarna firar allt så sent! Vi kom dit strax efter 10 på kvällen och åkte därifrån vid 1. Kom i säng vid halv 2 så i morse var jag lagom mör xD
MEN, det var otroligt trevligt och mysigt! Vi satt ute och åt i trädgården, det babblades mycket och skrattades mycket. Jag börjar äntligen hänga med lite mer i svängarna, till och med i "chilenismo" snacket ;) Jag har dessutom blivit lite modigare och försöker att delta så mycket som möjligt i diskussionerna även fast jag vet att jag inte säger allt rätt. Övning ger färdighet;) Jag tror dessutom de tycker det är lite skojjigt när jag försöker mig på att förklara en del grejer på mitt sätt ^^ hahaha.Vem vet, kanske blir det en empanada till lunch idag? ;)

Nu ska jag hem och äta sen ska jag ta mig till el mall och försöka få tag i lite material, typ papper och grejer, för att göra ordlekar som jag kan använda när jag hjälper Marcela och Julio med engelskan. Vi får göra mycket sånt här på spanskalektionerna och jag tänkte därför att det kunde vara smart att göra något liknande till mina egna elever ;)

Hoppas jag kan uppdatera en till gång ikväll med lite bilder! :D

Enjoy;)

H


RSS 2.0